LAVROV O NELEGITIMNIM SANKCIJAMA RUSIJI: Moskva se nada da će Gutereš rešiti izvoz žita

Tanjug

24. 07. 2022. u 15:55

RUSIJA se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ О НЕЛЕГИТИМНИМ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ: Москва се нада да ће Гутереш решити извоз жита

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke - rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu, generalni sekretar UN se dobrovoljno prijavio da zatraži ukidanje tih nelegitimnih ograničenja.

- Nadajmo se da će uspeti - istakao je Lavrov.

On je kazao da je Rusija insistirala da se pitanja ukrajinskog izvoza žitarica i ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda reše u paketu.

- Ukrajinsko pitanje žita biće rešeno uspostavljanjem koordinacionog centra u Istanbulu, biće date garancije da će Ukrajinci očistiti svoje teritorijalne vode od mina i dozvoliti brodovima da ih napuste, a tokom njihovog prolaska na otvorenom moru, Rusija i Turska će ih obezbeđivati svojim pomorskim snagama - rekao je Lavrov.

Istakao je da Rusija nema predrasude u pogledu obnavljanja pregovora sa Kijevom o širem spektru pitanja, ali da Kijev insistira na vojnoj pobedi nad Rusijom.

Ruski šef diplomatije je dodao da je planirano da drugi samit Rusija-Afrika bude održan sredinom 2023. godine.

BONUS VIDEO - KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije