ENERGETSKA KRIZA U FRANCUSKOJ: Nacionalizacija EDF-a koštaće je skoro 10 milijardi evra

Tanjug

19. 07. 2022. u 13:47

FRANCUSKA vlada je spremna da plati skoro 10 milijardi evra za potpunu nacionalizaciju domaće energetske kompanije EDF, u nastojanju da se izbori sa evropskom energetskom krizom.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА У ФРАНЦУСКОЈ: Национализација ЕДФ-а коштаће је скоро 10 милијарди евра

Foto: Shutterstock

Francusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je ponudilo 9,7 milijardi evra, ili 12 evra po akciji, za kupovinu 16 odsto udela u prezaduženom EDF-u, što je udeo koji državi nedostaje da preuzme potpunu kontrolu nad kompanijom, prenosi Gardijan.

Vlada francuske premijerke Elizabet Born pokušava da obezbedi domaće snabdevanje energijom usled zabrinutosti za finansije EDF-a, koji takođe gradi nuklearnu elektranu Hinkli Point C u Somersetu, na jugozapadu Engleske.

Francuski ministri žele da preduzmu sve mere kako bi sprečili još veći rast računa za energiju usred krize snabdevanja Evrope gasom, uzrokovane uglavnom narušenim odnosima s velikim snabdevačem Rusijom, nakon njene invazije na Ukrajinu, dodaje Gardijan.

Ponuda od 12 evra po akciji predstavlja premiju od 53 posto u odnosu na cenu akcije EDF-a od 7,84 evra na zatvaranju trgovanja 5. jula, dan pre nego što je Bornova najavila nacionalizaciju. To je takođe iznad ponude za preuzimanje od 8,0 milijardi evra koja se pojavila prošle nedelje.

Akcije EDF-a, čije je trgovanje na Pariskoj berzi bilo obustavljeno od 13. jula jer su investitori čekali detalje vladinog plana, skočile su za 15 procenata na 11,80 evra, tako da procenjena vrednost cele kompanije dostiže sada 45,4 milijarde evra, dodaje se u tekstu.

BONUS VIDEO:

FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba