ODLUČUJUĆI SATI ZA VLADU MARIJA DRAGIJA: Pokret 5 zvezdica napustio salu Senata

Milica Ostojić

14. 07. 2022. u 15:27

POKRET 5 zvezdica na čelu sa liderom Đuzepeom Konteom, bivšim premijerom, napustio je danas salu Senata i tako se uzdržao od glasanja za poverenje italijanskoj Vladi, odnosno za Dekret „Pomoć“, kojeg je iznela prošle sedmice, iako u brojnim tačkama ima podudarnosti između Vladinog nacrta i političkih zahteva koje je zatražio lider Pokreta.

ОДЛУЧУЈУЋИ САТИ ЗА ВЛАДУ МАРИЈА ДРАГИЈА: Покрет 5 звездица напустио салу Сената

Foto: AP

Mario Dragi je juče razgovarao sa Konteom telefonom, pokušao da objasni kako je u sadašnjoj krizi u kojoj se nalazi Italija teško podneti i krizu Vlade, razgovarao sa sindikatima i na kraju najavio: „Ne radim sa nečijim ultimatumom, za mene nema Vlade ako u njoj nema Pokreta 5 zvezdica koje su činile deo sadašnje koalicije“.

Posle današnje odluke da Pokret 5 zvezdica ne glasa, iako je Senat glasao za poverenje Vladi sa većinom glasova, premijer je sazvao sastanak Vlade, a potom otišao u Kvirinale na konsultacije kod predsednika Republike Serđa Matarele. Ostaje da se shvati da li će podneti ostavku ili će biti „provere u Parlamentu o postojanju poverenja staroj vladinoj većini, jer većina postoji i bez 5 zvezdica“, pod uslovom da Dragi prihvata nastavak rada na čelu Vlade. Čeka se odluka iz Kvirinala.

Dragi je u Vladin Dekret sa sumom od 20 milijardi, namenjenih za realizaciju socijalnog plana za familije i privredu, uneo pomoć porodicama za snižavanje računa za gas i struju, na jesen smanjivanje oporezivanja cene rada, podizanje najniže cene rada, u susret inflaciji koja je stigla do preko 8 posto (najveća od 1986), kao i potpisivanje kolektivnih ugovora blokiranih već godinama.

Konte se nakon slanja oružja Ukrajini i Dragijeve najave da se pošalje još izjašnjavao protiv, objašnjavajući da je Italija već dala svoj doprinos i da treba da se bavi socijalnom politikom i problemima građana. Protiv je izgradnje postrojenja za tretiranje industrijskog otpada u Rimu, zatrpanog u đubre, kao i dela Dekreta u kojem se daju specijalna ovlašćenja gradonačelniku Rima.

Demokratska partija (PD) i lider Enriko Leta smatraju da Parlament treba da verifikuje nastavak rada Vlade, jer ako se još neko odluči da se „razveže“ iz vladine većine, treba se spremiti za izbore, a prvi mogući datum je 15. septembar. Lider Lige Mateo Salvini kaže „ako nema Pokreta 5 zvezdica ide se na izbore“, a Luiđi di Maio je već napustio Pokret i osnovao partiju „Zajedno za budućnost“, izjavivši da je 5 zvezdica već mesecima planirao otvaranje krize Vlade, kako bi označio kraj Marija Dragija i osudio je odluku Kontea da u ovom času zemlju u teškoj krizi na raznim frontovima „gura u ekonomsku i socijalnu provaliju“.

Iz EU stižu zabrinjavajući glasovi o mogućem dramatičnom efektu i domino efektu koji će povući zemlju prema privremenoj Vladi i totalnoj pat-poziciji, nemogućnosti da interveniše na raznim planovima, „najgori scenario u najgorem trenutku“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi