STUPILO NA SNAGU: Predsednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Tanjug

02. 07. 2022. u 23:45

PREDSEDNIK Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. avgusta ove godine u regionu Karakalpakstana, u kojem je došlo do nemira, izjavio je danas portparol predsednika Šerzod Asadov.

СТУПИЛО НА СНАГУ: Председник Узбекистана увео ванредно стање

Arhiva

- Ukazom predsednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno stanje u trajanju od 00:01 časova 3. jula 2022. do 00:00 časova 2. avgusta 2022. godine, a radi bezbednosti građana, zaštite njihovih prava i sloboda i uspostavljanja reda i mira - napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

U uzbekistanskoj autonomnoj republici Karakalpakstan održan je redak javni protest zbog planirane ustavne reforme koja bi promenila njen status, saopštile su ranije danas vlasti Uzbekistana, prenosi Rojters.

Karakalpakstan, koji se nalazi u severozapadnom Uzbekistanu, dom je Karakalpaka, posebne etničke manjinske grupe sa sopstvenim jezikom, a sadašnji uzbekistanski ustav opisuje ga kao suverenu republiku u Uzbekistanu koja ima pravo da se otcepi održavanjem referenduma, navodi britanska agencija.

U novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira da održi referendum u narednim mesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju.

Prema Ministarstvu saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana, grupa stanovnika Karakalpakstana "koja ne razume ustavne reforme" prošetala je glavnim gradom Nukusom i održala miting na centralnoj gradskoj pijaci, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji