U ITALIJI KOVID NEZAUSTAVLJIVO GALOPIRA: Stanje je alarmantno, moguće i ponovno zatvaranje

M. O.

30. 06. 2022. u 13:00

JUČE je novozaraženih u Italiji na urađenim testovima bilo gotovo 100.000, dvostruko više nego istog dana prethodne sedmice, na 100 testova stepen pozitivnih je 26,36 posto, znači više nego svaki četvrti, milion stanovnika Apeninskog poluostrva se nalazi u kućnoj izolaciji, a uskoro će biti dva miliona ili više.

У ИТАЛИЈИ КОВИД НЕЗАУСТАВЉИВО ГАЛОПИРА: Стање је алармантно, могуће и поновно затварање

Foto Tanjug-AP

Stanje je alarmantno, najavljuje se vrh širenja polovinom jula i jedan dobar deo Italije možda rizikuje ponovno zatvaranje, jer je omikron 5 zarazniji od svih prethodnih podvrsta i veoma se lako prenosi.

Temeparature u Italiji su u brojnim područjima prešle 40 stepeni, danas je 21 grad označen crvenom zonom, turistička sezona beleži bum, pa tako i gužve na plažama, u restoranima, na ulicama, a priča o tome kako će toplo vreme „odneti“ virus bila je ogromna greška, svet se u najvećem broju opustio i ne praktikuje zaštitne mere.

- Nula rizika ne postoji ni na otvorenom prostoru, a pogotovu ne u zatvorenom i neophodne su sigurnosne mere, u 2022. godini okupljanja na trgovima i noćne žurke veoma su opasni, a vakcine koje smo primili dosta davno ne garantuju nam imunitet - poručuju iz bolnice Tor Vergata u Rimu i dodaju da je zaštitino delovanje vakcine redukovano na samo 10 do 15 procenata.

I rashladni uređaji mogu da doprinesu u velikoj meri širenju virusa, posebno oni u prostorijama koje se prirodno ne provetravaju, a u njima se pritom ne nose maske, u njima je rizik od zaraze izuzetno veliki. Stiže urgentno upozorenje da se treba vratiti na poštovanje nekadašnjih mera i može se očekivati uskoro da Ministarstvo zdravlja Italije izda takvo naređenje.

U gradskom prevozu, kao i u svim drugim vrstama prevoza u Italiji, obavezno je nošenje maske na licu, kontrolori karata kao i vozači opominju putnika ako se ne pridržava takve mere jer je evidentno da veliki broj osoba ne može da računa da je imunizovan, a potvrda za takvo nešto je i to da je veoma veliki broj osoba koje su primile i tri doze vakcine pozitivnan na kovid i nalaze se u kućnoj izolaciji sedam dana, a potom se radi test kako bi se pouzdano potvrdilo da su negativne na virus.

U rimskoj bolnici „Bambino Đezu“ ima dece smeštene na intenzivnoj terapiji, zbog oboljenja uzrokovanih kovidom, što je dovoljna potvrda koliko su i odrasli ali i deca sa slabim imunitetiom ugroženi od omikrona 5.

BONUS VIDEO:

POKUŠAJTE, ALI NEĆETE USPETI: Pogledajte nestvarne vežbe fitnes eksperta iz Kine!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)