SPREMAJU UPOTREBU HEMIJSKOG ORUŽJA NA CIVILIMA: Ruska vojska upozorava na nove provokacije Kijeva

Novosti online

28. 06. 2022. u 21:24

UKRAJINSKE obaveštajne službe pripremaju provokaciju u Odeskoj oblasti kako bi optužile Oružane snage Rusije za navodnu upotrebu hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.

СПРЕМАЈУ УПОТРЕБУ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА НА ЦИВИЛИМА: Руска војска упозорава на нове провокације Кијева

Foto: Shutterstock/Profimedia/Ilustracija

-Zbog toga su u sanatorijum Ministarstva zdravlja Ukrajine 'Primorski' (Odeska oblast) 18. juna stigli predstavnici Službe bezbednosti Ukrajine koji su sa rukovodstvom institucije razrađivali pitanja prijema, razmeštaja i pružanja medicinske pomoći nastradalima od hemijskih (otrovnih) supstanci, precizirao je general.

On je skrenuo pažnju UN, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i OZHO da ove i slične provokacije ukrajinske vlasti u najskorije vreme planiraju da objave preko zapadnih medija i na internetu.

Mizincev je saopštio da, prema pouzdanim informacijama, kijevski režim planira da izvede novu nehumanu provokaciju –militanti ukrajinskih ekstremističkih bataljona uskoro planiraju da iz stambenih naselja Krivog Roga izvedu napad na okružnu bolnicu u Visokopolju (Hersonska oblast) koje je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Tako ukrajinski ekstremisti planiraju da izazovu uzvratnu vatru, nakon čega će optužiti Oružane snage Rusije za „neselektivne napade na objekte civilne infrastrukture i uništavanje ukrajinskog civilnog stanovništva“.

Takođe je planirano da zapadni mediji objave lažne slike i snimke sa navodnim „ubistvima civila od strane Rusa“.

Po rečima Mizinceva, ukrajinski ekstremisti su opremili vatrene položaje u medicinskim ustanovama u gradovima Bahmut i Seversk u DNR i u Černigovu. Lokalne civile ili drže nasilno pod izgovorom osiguranja njihove bezbednosti ili ih namerno ne obaveštavaju o tome šta se dešava.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)