U FRANCUSKOJ PO TRADICIJI RASPEVANO OBELEŽEN DOLAZAK LETA: Četiri decenije Praznika muzike (VIDEO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

21. 06. 2022. u 23:07

FRANCUZI su u utorak uveče tradicionalno proslavili Praznik muzike.

У ФРАНЦУСКОЈ ПО ТРАДИЦИЈИ РАСПЕВАНО ОБЕЛЕЖЕН ДОЛАЗАК ЛЕТА: Четири деценије Празника музике (ВИДЕО)

Foto: G. Č.

Ovu manifestaciju je pre 40 godina uveo tadašnji ministar kulture Džak Lang za vreme predsednika Fransoa Miterana. Odmah je doživela veliki uspeh, a kasnije je dobila i međunarodni karakter.

Hiljade ljubitelja muzike, vrlo često anonimni ljudi, kojima to nije profesija, amateri iz komšiluka, izađu toga dana na trgove i ulice francuskih gradova, zauzmu trotoare ili bašte restorana i organizuju koncerte. Među njima, naravno, ima i profesionalaca.

Na taj način, već četiri decenije obeležava se i prvi dan leta. Kako je danas bilo u Parizu, delić atmosfere pokazuju i ovi snimci.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku