ISKANDERIMA I KALIBRIMA PO CILJEVIMA U UKRAJINI: Britanski general nagoveštava mogućnost još jednog velikog rata na tlu Evrope

N. S.

20. 06. 2022. u 06:55

RUSIJA je juče saopštila da se njena ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspešno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada koji je inače, proteklih dana, u izveštajima nekoliko puta već bio proglašavan mestom koje je u rukama ruske armije. Borbe za Severodonjeck traju od početka maja.

ИСКАНДЕРИМА И КАЛИБРИМА ПО ЦИЉЕВИМА У УКРАЈИНИ: Британски генерал наговештава могућност још једног великог рата на тлу Европе

Foto RIA Novosti

Krstareće rakete dugog dometa "kalibar" pogodile su komandni centar u Dnjepropetrovskoj oblasti, usmrtivši ukrajinske generale i oficire, uključujući i članove generalštaba, javljeno je iz ruskih izvora.

A iz samoproglašene Luganske narodne republike stigla je vest o predaji militanata pripadnika nacionalističkog bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Severodonjecka. Navodi se i da su aktivisti skriveni u fabrici "Azot" signalizirali da su spremni za nastavak pregovora. Ukrajinska vojska pokušava da prokrijumčari hranu i municiju za "Azot", a situaciju komplikuje i činjenica da se u fabrici nalaze civili koji, prema rečima guvernera oblasti Lugansk Serhija Gajdaja, odbijaju da se evakuišu iako im je to "mnogo puta nuđeno".

Foto: EPA

U prihvatilištima "Azota" nalazi se 568 osoba, među kojima je 38 dece.

- Ovo se ne može porediti sa "Azovstaljem". Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana - dodao je Gajdaj.

Tokom jučerašnjeg dana oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane izjavom da su ruske rakete "iskander" pogodile fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini. Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana.

Foto Tanjug/AP

- Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad - izjavio je juče savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko. - Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta.

U Londonu je novi načelnik Generalštaba britanske vojske, general Patrik Sanders, poručio da britanski vojnici moraju da se pripreme za borbu u Evropi.

- Sada je pred nama imperativ da stvorimo vojsku koja je spremna da se bori rame uz rame sa našim saveznicima i pobedi Rusiju u borbi - rekao je general Sanders, preneo je britanski list "Indipendent". - Mi smo generacija koja mora da pripremi vojsku da se još jednom bori u Evropi.

On je to izjavio nakon što je britanski premijer Boris Džonson upozorio svoje sunarodnike da moraju da se pripreme na dug rat u Ukrajini.

GASNA NEIZVESNOST

RUSIJA je obećala da će nastaviti sa isporukama gasa Mađarskoj i da će "Gasprom" ispuniti svoje ugovorne obaveze, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. "Gasprom" je nedavno obustavio isporuke gasa danskom "Orstedu" i "Šel enerdžiju". Ruska kompanija je prekinula i isporuke gasa holandskoj kompaniji "Gas tera", kao i Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj zbog odbijanja da plate za gas u ruskim rubljama. A italijanska energetska kompanija "Eni" saopštila je juče da nastavlja da dobija manje gasa od "Gasproma", u rasponu od 50 do 65 odsto.

 

MOLDAVIJA

PREDSEDNICA Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, koji stupa na snagu 24. juna. "Uspostavlja se koncept dezinformacija, što podrazumeva uvođenje mnogo oštrijih sankcija", kaže se u obrazloženju. Moldavski parlament usvojio je 2. juna Zakon o zaštiti informacionog prostora koji zabranjuje reemitovanje informativno-analitičkih programa i vojnih filmova iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!