UKRAJINSKE MINE SU NAJVEĆA PREPREKA: Čavušoglu otkrio zašto kasni transport žita

Tanjug

31. 05. 2022. u 21:16

PLUTAJUĆE mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

УКРАЈИНСКЕ МИНЕ СУ НАЈВЕЋА ПРЕПРЕКА: Чавушоглу открио зашто касни транспорт жита

Foto: Tanjug AP

U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su "mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica", prenos TASS.

- Drugi razlog su sankcije za ruske brodove - njihovo osiguranje, kao i nemogućnost da budu opsluženi u međunarodnim lukama - rekao je on i predočio da postoje ozbiljni nerešeni problemi između Moskve i Kijeva u ovom kontekstu.

- Ukrajina ne želi da ruski brodovi uđu u Odesu, dok Rusija ne želi da drugi brodovi koriste ovaj koridor za isporuke oružja Ukrajini. Obe strane traže poverenje i garancije - rekao je Čavušoglu i podsetio da je Ukrajina obecćala da će za "nedelju ili dve" da očisti more od mina kako bi isporuke ponovo bile bezbedne.

Ministar spoljnih poslova Turske je ukazao da je neophodno stvoriti mehanizam između Rusije i Ukrajine za rešavanje ovog problema.

Ankara predlaže da se mehanizam uspostavi u okviru UN i spremna je da učestvuju u tome.

Turska je takođe otkazala niz vojnih vežbi NATO zbog odredbi Konvencije iz Montrea o zabrani vojnih brodova u Crnom moru.

Čavušoglu je rekao da Turska teži da bude posrednik između Rusije i Ukrajine i da zato ne namerava da se priključuje sankcijama protiv Rusije, prenosi list Izvestija pozivajući se na agenciju Anadolija.

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine, a reguliše prolaz i boravak vojnih brodova zemalja koje nisu crnomorske u Crnom moru.

U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardaneli.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)