PATRIJARH KIRIL: Poništavanje ruske kulture na Zapadu vrhunac mržnje

Srna

17. 05. 2022. u 17:25

Patrijarh moskovski Kiril rekao je da su potezi poništavanja ruske kulture u zemljama Zapada vrhunac mržnje i da je jedina gora stvar pokušaj fizičke eliminacije jednog naroda.

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Поништавање руске културе на Западу врхунац мржње

Foto: Profimedia

- Poništavanje ruske kulture na Zapadu dokazuje tužno moralno stanje tog društva. Pokušaj da se iskoreni kultura jednog ili drugog naroda je vrhunac mržnje. Jedina gora stvar je pokušaj fizičke elimincije naroda koji je postao nepoželjan, rekao je Kiril na sastanku ruskog Federalnog saveta.

Sastanak je održan u okviru obiležavanja 350 godina od rođenja Petra Velikog, prenio je TASS.

Moskovski patrijarh je rekao da je Rusija čak i "tokom hladnog rata i bitke ideologija" osećala povezanost sa evropskom kulturom.

On je dodao da Rusi doživljavaju zapadnu klasičnu literaturu, muziku i umetnost kao "unutrašnji dio nasljeđa hrišćanske civilizacije".

- A danas to i dalje posmatramo na isti način uprkos svemu što se dešava. Nadam se da će oni koji ratuju protiv Puškina, Dostojevskog, bojkotuju takmičenja sa izvođenjem Čajkovskog i koji odbijaju da izvode Rahmanjinova pre ili kasnije shvatiti sramotu i ludost takvih postupaka", rekao je Kiril. 

BONUS VIDEO: PARADE U SEVASTOPOLjU I VOLGOGRADU: Širom Rusije obeležen Dan pobede nad fašizmom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)