RASULO U VOJSCI UKRAJINE: Kijev postavio novog komandanta Teritorijalne odbrane kako bi se smanjilo dezerterstvo

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

16. 05. 2022. u 21:14

Ukrajinsko rukovodstvo pokušava smenom generala da uvede disciplinu u jedinicama koje je zahvatila panika i rasulo. Predsednik Vladimir Zelenski imenovao je general-majora Igora Tancjuru za novog komandanta Teritorijalne odbrane Ukrajine, koja ima oko 100 hiljada ljudi organizovanih u 25 brigada. Iako se u odluci Zelenskog ne navodi zašto je zamenio generale, jasno je da je rukovodstvo u Kijevu ljuto zbog velikog broja dezertera u jedinicama teritorijalaca. Mnogi su se prijavili u teritorijalnu odbranu da ne bi išli na front, već da brane svoje gradove i mesta.

РАСУЛО У ВОЈСЦИ УКРАЈИНЕ: Кијев поставио новог команданта Територијалне одбране како би се смањило дезертерство

Foto AP

Ali pošto je vojno rukovodstvo slalo nepripremljene ljude na prve linije fronta, među poginulim ukrajinskim vojnicima najviše je baš onih iz teritorijalne odbrane. Zato oni najviše beže sa fronta ili se predaju ruskim snagama, budući da je Vrhovna rada početkom maja donela zakon po kome može da šalje teritorijalnu odbranu i na prve linije fronta.

No, u Kijevu veruju da promenom generala mogu da promene atmosferu među teritorijalcima i od njih stvore ratobornije jedinice. Namera im je da brojčano povećaju armiju, koja će biti naoružana vojnom tehnikom koja stiže sa Zapada.

Kakva je atmosfera u ukrajinskoj armiji pokazuje i to da se za poraze međusobno optužuju komandiri jedinica morske pešadije i nacionalističkih bataljona Azov. Komandant brigade ukrajinske pešadije pukovnik Vladimir Baranjuk, koga su Rusi zarobili kad je hteo da pobegne iz okruženja u Marijupolju, već je kritikovao Azov da su napuštali svoje položaje, pa je morska pešadija imala velike gubitke.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je za to vreme najavio da će zapadne zemlje povećavati vojnu pomoć Ukrajini kako bi "pobedila na bojnom polju Rusiju". Amerikanci su saopštili da su završili prebacivanje haubica M777 u Ukrajinu i 310 ukrajinskih vojnika je već prošlo obuku korišćenja tog oružja kalibra 155 milimetara.

Istovremeno, čečenski specijalci koji ratuju u sastavu ruske garde likvidirali su sedam američkih plaćenika u gradu Rubežnoe u Donbasu, koji su bili u fabrici "Krasitelj" naoružani protivtenkovskim raketama "dževelin".

U međuvremenu, iz podzemlja čeličane "Azovstalj", u ponedeljak ujutro s belom zastavom izašla je grupa ukrajinskih vojnika, koji su zatražili pregovore sa ruskim oficirima koji vode akciju oko tog metalurškog kombinata u Marijupolju. Komandant brigade Istok Donjecke narodne republike Aleksandar Hodakovski rekao je da je iz "Azovstalja" izašlo devet ukrajinskih vojnika s belom zastavom. Hodakovski tvrdi da su iz "Azovstalja" po podne počeli da iznose na nosilima ukrajinske ranjenike. Ukrajinske ranjene vojnike prebaciće u medicinske ustanove u mestu Novoazovsk u Donjeckoj narodnoj republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

KIJEV BI U NATO

Da u Kijevu više rukovodstvo ne razmišlja o neutralnom statusu, potvrđuju reči Olge Stefanišine, potpredsednice vlade za evropske i evroatlantske integracije.

- Nadamo se da će kandidatura Ukrajine za ulazak u NATO biti brzo razmotrena, kao i Finske i Švedske. NATO je izvukao zaključke iz svojih grešaka što je 2008. godine odbio Ukrajinu da uđe u brzu proceduru prijema u NATO - kazala je Stefanišina.

PUTIN: DOKAZI O LABORATORIJAMA AMERIČKOG BIOLOŠKOG ORUŽJA

Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da su pronađeni dokazi o postojanju laboratorija za pravljenje biološkog oružja na teritoriji Ukrajine, u blizini ruskih granica, kao i dokumentacija da su u njima učestvovali Amerikanci, koji su radili da se destabilizuje epidemiološka situacija na postsovjetskom prostoru.

Foto AP

Putin je na samitu Organizacije država kolektivne bezbednosti (ODKB) održanom u Kremlju objasnio da te laboratorije nisu pružale medicinsku pomoć građanima, već su prikupljale biomaterijal i izučavale delovanje virusa i opasnih bolesti. Pred liderima članica ODKB - Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Jermenije, na samitu održanom povodom 20. godišnjice te organizacije - Putin je kazao da je Pentagon napravio desetak biolaboratorija u bivšim sovjetskim republikama.

- Zadatak tih američkih laboratorija u Ukrajini je bio skupljanje biološkohg materijala i izučavanje specifičnosti širenja bolesti i virusa - kazao je Putin.

Putin je ocenio i da NATO odavno prelazi okvire svoje geopolitike i nastoji da utiče na politiku drugih regiona. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ocenio da NATO želi da što više produži konflikt u Ukrajini i zato šalje tamo oružje.

Putin je, komentarišući nameru Finske i Švedske da uđu u NATO, rekao da to neće stvoriti opasnost za Rusiju, jer sa vladama te dve zemlje Moskva nema problema.

- Ali širenje infrastrukture NATO na toj teritoriji izazvaće našu reakciju. Kakav će biti naš odgovor rešićemo u skladu sa time kakva će biti opasnost - rekao je Putin, dok Igor Korotčenko, glavnii urednik časopisa "Nacionalna odbrana", objašnjava da će Rusija ojačati zapadne granice raketama "kalibar" i "iskander".

Putin je ocenio i da je Zapad zatvarao oči pred neonacizmom, koji se odavno vidi u Ukrajini i faktički ga je potpomagao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!