RUSI IMAJU DOVOLJNO RAKETA DA OKONČAJU RAT: U Kijevu pogrešno prognozirali da će drugoj strani ponestati municije kojom ih razaraju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 05. 2022. u 20:36

NADA ukrajinskih vojnih eksperata i prognoze njihovih zapadnih saveznika da će Rusiji ponestati visokoprecizne rakete "kalibar", kojim se gađaju važni vojni objekti, nisu se obistinile. U Kijevu su verovali da će Rusi ostati bez ovih projektila sredinom marta, ali su, očigledno, imali loše informacije. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksandar Motuzjanik kaže da je prošle nedelje sa ruskih brodova dnevno ispaljivano po 20 "kalibara", a sada se taj broj povećao na 50.

РУСИ ИМАЈУ ДОВОЉНО РАКЕТА ДА ОКОНЧАЈУ РАТ: У Кијеву погрешно прогнозирали да ће другој страни понестати муниције којом их разарају

Foto RIA Novosti

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov izjavio je da ruska vojska ima sasvim dovoljno visokopreciznih raketa i municije do završetkka specijalne operacije. Osim "kalibra", Rusi u svojim arsenalima imaju i "kinžale" i "onikse", koji su takođe visokoprecizni i još razorniji.

Jedinice Luganske NR došle su, uz pomoć ruske vojske, na bivše administrativne granice te ukrajinske oblasti. Potpunim osvajanjem gradića Popasnaja u zapadnom delu Luganske NR od ukrajinskih nacionalističkih bataljona potpuno je očišćena kompletna teritorija te samoproglašene države koju je, zajedno sa Donjeckom NR, Rusija priznala.

Od artiljerijske vatre i udara ruske avijacije poginuo je veliki broj ukrajinskih vojnika i uništena je tehnika. Zašto ukrajinska vojska ne može da se brani od udara iz vazduha, postaje jasno kad se zna da joj je ostalo malo aviona i odbrambenih PVO sistema.

- Od početka specijalne operacije u Ukrajini, Rusi su oborili 163 aviona i 124 helikopera, kao i 793 bespilotne letelice. Uništeno je oko 300 ukrajinskih PVO kompleksa - potvrdio je Konašenkov.

Zahvaljujući superiornosti u vazduhu, Rusi su uništili 2.979 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Različite su procene oko poginulih vojnika sa obe strane. Ruska strana je navela da gubici Ukrajinaca u ljudstvu iznose oko 29.000 vojnika, dok je Kijev u utorak objavio da je Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom izgubila 26.000 vojnika. Uz to, navodi se da je Rusija izgubila i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerijskih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikoptera i 12 brodova, prenosi "Ukrajinska pravda".

Ukrajina je u utorak saopštila da su njene snage ponovo zauzele od ruskih trupa sela severno i severoistočno od Harkova.

Moskovski vojni ekspert dr Konstantin Sivkov objašnjava da je, posle osvajanja Marijupolja, glavni zadatak da se rascepka velika grupa ukrajinskih jedinica koja se još nalazi u jednom delu Donbasa, koja ima najviše vojnika, kao i enklava oko Harkova.

Ukrajinski pukovnik i bivši portparol ministarstva odbrane Vladislav Seleznjov najavio je da će se uskoro na frontu pojaviti američki transporteri. Seleznjov je kazao i to da se sve više ukrajinskih vojnika na poligonima u Poljskoj obučava da koristi zapadnu vojnu tehniku.

Ekspert Ruskog saveta za spoljnu politiku Prohor Tebin kaže da maksimalno što Zapad može da uradi jeste da se rat otegne, ali Ukrajina ne može pobediti.

- Amerikancima je u interesu da rat u Ukrajini duže traje da bi se slabila Rusija. U tom kontekstu treba gledati i to što je predsednik SAD Džozef Bajden u ponedeljak potpisao zakon kojim će se kreditirati Kijev da bi nabavljao oružje - kaže Tebin.

Ukrajinski listovi su pisali da je u Buči ubijen Aleksandar Ržavski, bivši poslanik i predsednički kandidat. Kad su ruske snage napuštale kijevsku oblast, njemu je sugerisano da se povuče, ali on nije hteo, nego je govorio da se ne boji i da od sudbine ne može pobeći. Ržavski, koga su smatrali proruskim političarom, ubijen je krajem marta upravo u mestu Buča, gde sada vlasti iz Kijeva dovoze strane delegacije da bi im pokazali veliki broj žrtava. Kijev tvrdi da su te ljude ubili Rusi, dok u Moskvi kažu da imaju dokaze da su to učinili ukrajinski neonacisti.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovala je u utorak u Ukrajinu, kao najviši zvaničnik nemačke vlade koji je posetio ovu zemlju od početka ruske intervencije 24. februara.

U utorak je Generalna skupština UN izabrala Češku u Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi umesto Rusije, koja je suspendovana prošlog meseca, a zatim je napustila to 47-člano telo.

PRONAĐENA TELA 44 CIVILA U IZJUMU

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleh Sinehubov izjavio je da su vlasti pronašle tela 44 civila u ruševinama zgrade u gradu Izjumu na istoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti, koju je Rusija uništila u martu. Sinehubov je rekao da se petospratnica srušila sa civilima unutra. On nije naveo tačnu lokaciju gde se zgrada nalazi.

TERORIZAM

Litvanski parlament Sejm proglasio je u utorak Rusiju za terorističku državu. Litvanski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju o tome i za nju je glasalo 128 poslanika. U rezoluciji je navedeno da su ruske oružane snage i plaćenici počinili masovne ratne zločine u Ukrajini, posebno u gradovima Borođanki, Buči, Irpinju, Gostomelju i u Marijupolju.

BEZ TRANZITA GASA PREKO "SOHRANOVKE"

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine najavio je da će od srede obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka", koja se nalazi u Luganskoj oblast. Kako je precizirano, zbog više sile više nije moguć transport gasa preko stanice "Sohranovka" i pogranične kompresorske stanice "Novopskov", koje su pod kontrolom Rusije. Kroz kompresorsku stanicu "Novopskov" prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom - do 32,6 miliona kubnih metara dnevno. Kompanija navodi da je moguće prebacivanje kapaciteta s tačke "Sohranovka" u tačku "Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)