BLINKEN U KIJEVU: Rusija nije uspela u Ukrajini

Tanjug

25. 04. 2022. u 10:34

NAKON današnjeg gotovo tročasovnog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Ostina Lojda sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu, Blinken je ocenio da Rusija "nije uspela u Ukrajini, ali Ukrajina uspeva" u ratu sa Rusijom.

БЛИНКЕН У КИЈЕВУ: Русија није успела у Украјини

Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Nakon posete Poljskoj, Blinken i Ostin su vozom doputovali u Kijev gde su razgovarali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom i drugim ukrajinskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

-Rusija je nameravala da oduzme suverenitet Ukrajini, da joj oduzme nezavisnost, ali nije uspela, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare na nepoznatoj lokaciji u blizini poljsko-ukrajinske granice i ocenio da je Rusija pokušala da potvrdi moć svoje vojske i svoje ekonomije prenosi CNN.

-Mi, naravno, vidimo upravo suprotno. Ne znamo kako će se dalje odvijati ovaj rat, ali znamo da će suverena i nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putin na političkoj sceni, rekao je Blinken.

Blinken je potvrdio Zelenskom da će se američke diplomate vratiti u Ukrajinu, rekao je jedan visoki zvaničnik stejt departmenta i potvrdio da je američki državni sekretar najavio da će predsednik SAD Džozef Bajden imenovati diplomatu Bridžit Brink, diplomatu koja je trenutno na dužnosti američke ambasadorke u Slovačkoj, za novu ambasadorku SAD u Ukrajini.

Nakon Kijeva, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin će otputovati u Nemačku, gde će se, u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i kolegama iz više od 20 zemalja.

Tema razgovora biće vojne i odbramnbene potrebe Ukrajine, rekao je jedan zvaničnik Pentagona.

Ostin je na današnjem brifingu za novinare izjavio da je američka vojna pomoć stizala u Ukrajinu "nezamislivom brzinom" i najavio da će nakon formalnog odobrenja predsednika Bajdena Ukrajina dobiti američke dalekometne haubice.

BONUS VIDEO - SNIMAK IZ MARIUPOLjA: Nacisti "Azova" pucali na ruski tenk T-72

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)