I NEMAČKA IMALA BIOLABORATORIJE NA TLU UKRAJINE!: Ne nazire se kraj dejstava na istoku Evrope iz Kremlja stiglo šokantno upozorenje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

16. 04. 2022. u 19:52

NEMAČKA je dugi niz godina, pored SAD, sprovodila intenzivne vojno-biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine i zbog toga Berlin ima više motiva da aktivnije od drugih u EU pokušava da Rusiji pripiše planove za primenu zabranjenog oružja u Ukrajini.

И НЕМАЧКА ИМАЛА БИОЛАБОРАТОРИЈЕ НА ТЛУ УКРАЈИНЕ!: Не назире се крај дејстава на истоку Европе из Кремља стигло шокантно упозорење

Foto AP

Saopštila je ovo u subotu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, pozvavši nemačke zvaničnike da, kako je rekla, "prestanu da šire lažne informacije o navodnim namerama Rusije da u Ukrajini primeni zabranjeno oružje". Takve izjave, prema njenoj oceni, mogu samo da podstaknu neonacističke ukrajinske bataljone na jezive provokacije.

- U tom slučaju moralna odgovornost za tragične posledice pada i na Berlin - upozorila je Zaharova u intervjuu za Raša tudej (RT).

Govoreći o američkim biolaboratorijama na teritoriji Ukrajine, ona je rekla da su SAD nastojale da skrenu pažnju sa svojih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine, dok je ruska strana iznela u UN i u drugim međunarodnim organizacijama informacije o njima i pozvala američke vlasti da daju objašnjenje.

- Sasvim očekivano Vašington ne pokazuje spremnost da sa javnošću podeli bilo kakve važne podatke o svojim vojno-biološkim programima u Ukrajini - navela je Zaharova.

Za to vreme, ukrajinsko rukovodstvo krije pravi broj svojih poginulih vojnika, kao i ranjenih, a svojoj javnosti ponavlja priču o velikom broju poginulih i ranjenih Rusa. Ni predsednik Vladimir Zelenski nije saopštio tačan podatak, već je u subotu britanskim novinarima rekao da je od početka rata do sada poginulo između dve i po, do tri hiljade ukrajinskih vojnika, a oko deset hiljada je ranjeno. Dodao je i da je "teško reći koliko će od ranjenih preživeti". I ovog puta - Zelenski je naglasio "da Rusi imaju daleko veće gubitke".

Novosti

Kad se zna kako se žestoko ratuje i koje se ubitačno oružje koristi, onda je jasno da je broj poginulih i ranjenih na obe strane od početka rata do sada veliki.

Da u Kijevu zaista skrivaju podatke o svojim gubicima dokaz je i to što ukrajinski mediji ne prenose inofrmacije o velikom broju ukrajinskih vojnika koji su se predali u Marijupolju. Ni slovo u Kijevu nije zabeleženo o činjenici da su čak 15 sati ruski vojni organi popisivali podatke zarobljenih morskih pešadinaca koji su izašli sa belom zastavom iz Metalurškog kombinata "Iljič".

Načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj je još 25. marta kazao da su na početku vojne operacije oružane snage Ukrajine zajedno sa Nacionalnom gardom imale 260.200 vojnika i oficira.

- U toku prvog meseca ratovanja poginulo je oko 14.000 ukrajinskih vojnika, a oko 16.000 ih je ranjeno - naglasio je Rudskoj.

A prema navodima UN, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini ubijeno je više od 1.900 civila, a strahuje se da je stvarni broj civilnih žrtava mnogo veći.

- Od 1.982 civila ubijena od 24. februara, 162 su bila deca - saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava. - Povređen je još 2.651 civil, od kojih 256 dece.

U međuvremenu, kako je saopšteno u Moskvi, ruska morska pešadija i jedinice Donjecke narodne republike i dalje stežu obruč oko čeličane "Azovstalj", gde se u podrumskim hodnicima skrivaju preostali vojnici nacionalnističkih bataljaona Azov, kao i jedan broj stranih plaćenika. Njima se pridružio manji broj vojnika i oficira 36. ukrajinske brigade morske pešadije.

- Ruska avijacija i artiljerija gađale su one delove "Azovstalja" gde se nalaze protivnički vojnici. Preostali vojnici nemaju snage da naprave proboj, a ruska vojska ne želi da bezrazložno gine u lavirintima "Azovstalja" jer će protivnici pre ili kasnije, kada im ponestane hrane i municije, morati da se predaju - navode ruski vojni analitičari.

Najodlučniji da se bore do kraja su nacionalisti iz Azov, koji su postali poznati po tome što su ubijali i mučili građane za koje su znali da su po nacionalnosti Rusi.

Ukrajinska vojska, veruje se, ne namerava da napusti svoje pozicije u Donbasu. Ona, kako se ukazuje u Moskvi, ne izlazi iz gradova, "jer je svesna da na otvorenom prostoru nema šansi protiv Rusa koji dominiraju u vazduhu".

Ruski ekspert za oružane sukobe na postsovjetskom prostranstvu Jevgenij Norin kaže da je sada taktika ruskih jedinica da uđu u pozadinu ukrajinskih jedinica i tako ih potpuno okruže.

Foto AP

- Bez obzira na hvalisanje ukrajinskog rukovodstva kako će na kraju pobediti Rusiju, izveštaji sa fronta govore suprotno. Da su ukrajinski vojnici u određenim oblastima u očajničkom položaju dokaz je i to da pokušavaju da razruše velike brane - ukazuje Norin. - Prvo su na tome radili u blizini Odese, a sada i u Hersonskoj oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su ukrajinske raketne jedinice pokušale da "točkom-U" pogode Kahovsku hidroelektranu:

- Naše oružane snage su uspele da presretnu dve rakete i tako spreče rušenje brane na reci Dnjepar. Cilj ukrajinske vojske je bio da izazove velike poplave u Hersonskoj oblasti kako bi onemogućile kretanje ruskih vojnih snaga.

Inače, delovi jedne od oborenih raketa pali su nedaleko od naselja Nova Kahovka i napravili štetu na stambenim objektima. Kahovska hidrocentrala se nalazi pet kilometara od grada Nova Kahovka, a puštena je u rad 1950. godine. Dužina brane na Dnjepru je 447 metara.

Prema podacima ruskih obaveštajaca, ukrajinska vojska namerava da raketom "točka-U" gađa i železničku stanicu Lozovaja, gde je skoncentrisan veći broj izbeglica koji žele da napuste to ratno područje.

Ruski PVO oborio je u subotu, 15 kilometara južnije od grada Izjum, ukrajinski avion Su-25. U toku prethodna 24 sata, navodi GŠ RF, ruske raketne jedinice i artiljerija pogodili su 811 objekata oružanih snaga Ukrajine.

- Među njima je pogođeno više objekata u kojima su bili štabovi ukrajinske vojske, a pogođeno je i osam kolona sa cisternama s gorivom.

Kako je u subotu potvrđeno, prvi put je ukrajinska vojska koristila bespilotne letelice, tzv. kamikaze "svičbled" u pravcu Slavjanska. Ta američka letelica, upozoravaju vojni stratezi, može da pređe deset kilometara i zatim da puca na protivničku vojsku ili oklopne transportere. Vojni reporter moskovskog lista "Komsomolska pravda" Aleksandar Koc tvrdi da su Ukrajinci američkim dronom pucali dva puta na ruske tenkove, ali da je njihov oklop bio jači i da niko nije nastradao.

Na drugoj strani sveta, u Vašingtonu, iz američkog ministarstva odbrane, saopšteno je da u Ukrajinu stiže nova pošiljka oružja u vrednosti od 800 miliona dolara. Ukrajinci će, kako se navodi, pomoć preuzeti na granici s Poljskom. Iako u SAD ne govore o kom se konkretno oružju radi, pretpostavlja se da će Ukrajinci dobiti haubice i municiju, kao i radare.

A pripadnici britanskog SAS-a koji su obučavali Ukrajince kako da koriste protivtenkovske rakete ponovo su došli u Kijev. Ti britanski instruktori prethodno su napustili Ukrajinu, u februaru, a tada su u Londonu govorili "da njihovi instruktori neće učestvovati u ratu u Ukrajini".

Specijalci britanskih padobranskih desantnih jedinica (SAS) će, kako piše "Tajms", obučavati ukrajinske vojnike na poligonu u blizini Kijeva. Osim regularne vojske, britanski instruktori su obučavali i bataljone teritorijalne odbrane. Ovaj list piše da se radi o aktivnim specijalcima, a ne o penzionisanim dobrovoljcima. Oni su u Ukrajini radili nekoliko godina, a vraćeni su u Britaniju da, kako se spekulisalo, ne dođe do direktnog sukoba između ruskih vojnika sa vojnicima iz zemalja članica NATO.

Foto AP

MOSKVA: "RAMPA" ZA DžONSONA

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Tras, ministru odbrane Benu Volasu kao i još desetorici članova vlade i političara.

- Ova mera je doneta s obzirom na neprijateljske akcije britanske vlade koje su bez presedana, a posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima - navelo je rusko ministarstvo.

MANIPULACIJE SA FOTOGRAFIJAMA

Kao svojevremeno na Balkanu, i sada u Ukrajini zapadni mediji pod originalnim fotografijama daju lažne informacije. Britanski slobodni novinar, fotograf-frilenser Maksimilijan Klark, čije su fotografije iz Marijupolja objavili mnogi mediji, žali se da su u nekim redakcijama objavili ispod njih lažne potpise i neobjektivne tekstove.

Klark je snimio ženu na čijem su telu, na leđima, borci iz nacionalističkog ukrajinskog bataljona Azov, vrućim predmetom nacrtali nacistički znak - svastiku. Pre nego što su je ubili mučili su je i iživljavali se nad njom.

Savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog Aleksej Arestovič objavio je Klarkovu fotografiju s potpisom "da su tu ženu ubili Rusi nedaleko od Kijeva".

BAJDENA DEMANTUJU NjEGOVI

Predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je minulih dana dva puta kazao "da ruska vojska u Ukrajini sprovodi genocid" demantovali su ljudi iz njegovih obaveštajnih službi. I predstavnik Bele kuće je "omekšao" stav predsednika rekavši da je to Bajdenovo "privatno mišljenje".

TRANSPORTNI RAT KAMIONIMA

Belorusija je zabranila od 16. aprila ulaz teretnih automobila s registarskim tablicama iz zemalja EU, saopštilo je ministarstvo transporta. Tako je rukovodstvo u Minsku odgovorilo na zabranu kretanja kroz EU automobilima s beloruskim i ruskim registracijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!