BAJDENOV SAVETNIK ZA BEZBEDNOST: Rusija prebacuje fokus na jug i istok Ukrajine

Tanjug

04. 04. 2022. u 23:05

RUSIJA najverovatnije planira da "rasporedi desetine hiljada vojnika" u istočnu Ukrajinu, dok fokus svojih akcija prebacuje na jug i istok te zemlje, saopštio je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

БАЈДЕНОВ САВЕТНИК ЗА БЕЗБЕДНОСТ: Русија пребацује фокус на југ и исток Украјине

FOTO: EPA

-U ovom trenutku verujemo da Rusija revidira svoje ciljeve“ kako bi se fokusirala na „istočne i delove južne Ukrajine, a ne na najveći deo teritorije, rekao je Salivan novinarima u Beloj kući, prenosi Rojters.

On je naveo da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u narednim danima objaviti novu vojnu pomoć Ukrajini i naglasio da su dalje sankcije za ruski energetski sektor takođe na stolu u razgovorima sa evropskim saveznicima.

Američki zvaničnik je upozorio da bi sledeća faza mogla da potraje sa ruskim trupama koje su brojčano veće od ukrajinskih.

On je opisao i tragične šokantne slike koje se pojavljuju iz Buče, grada koji su ukrajinske trupe nedavno ponovo zauzele dok su se ruske snage pregrupisale.

Džozef Bajden će se konsultovati sa saveznicima kako bi se obezbedilo da Rusija i predsednik Vladimir Putin odgovaraju za ratne zločine počinjene u Ukrajini, poručio je Salivan.

Foto Tanjug/AP

On je saopštio da tek treba da se dokumentuje dokazima da su, kako je naveo, "ruski zločini prerasli na nivo genocida", a rekao je i da bi konsultacije o tome mogle da se održe u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu ili na nekom drugom mestu.

Salivan je naveo i da stalno članstvo Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podrazumeva da bi Moskva tamo mogla da blokira svaku odgovornost za ratne zločine.

Američki zvaničnik je naglasio još da Vašington prikuplja informacije iz četiri izvora, kako bi izgradio slučaj za potencijalne ruske ratne zločine: informacije SAD i saveznika, uključujući obaveštajne službe, ono što su sami Ukrajinci primetili na terenu, međunarodne organizacije uključujući Ujedinjene nacije i podatke iz svetskih nezavisnih medija, navodi Rojters.

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni