TRAČAK SVETLOSTI ZA UKRAJINU: Važne vesti za vlasti u Kijevu

Novosti online

08. 03. 2022. u 08:11

SVETSKA banka je saopštila da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu u iznosu od 723 miliona dolara.

ТРАЧАК СВЕТЛОСТИ ЗА УКРАЈИНУ: Важне вести за власти у Кијеву

Foto: Profimedia

Paket koji je u ponedeljak odobrio izvršni odbor uključuje dodatnih 350 miliona dolara na prethodni kredit Svetske banke, uvećan za još oko 139 miliona dolara kroz garancije Holandije i Švedske, navodi banka u saopštenju, prenosi Rojters.

U ovaj iznos ulazi i 134 miliona dolara grantova iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda kao deo povereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara. 

Portparol Svetske banke izjavio je da se očekuje da će sredstva biti prebačena vladi Ukrajine u narednih nekoliko dana.

Saopšteno je da će podrška kroz „brzu isplatu“ pomoći ukrajinskoj vladi da pruža vitalne usluge, plaća bolničke radnike, finansira penzije i nastavi socijalne programe. 

- Organizacija Svetske banke preduzima brze akcije kako bi podržala Ukrajinu i njen narod u suočavanju sa nasiljem i ekstremnim poremećajima izazvanim ruskom invazijom - poručio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas u saopštenju.

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrednom tri milijarde dolara u narednim mesecima i dodatnoj podršci za susedne zemlje koje primaju ukrajinske izbeglice, čiji broj trenutno premašuje 1,7 miliona, uglavnom žena, dece i starih osoba.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

RUSKI TENKOVI SVE BLIŽE KIJEVU: Putinova armija napreduje ka glavnom gradu Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije