RAT U UKRAJINI: Putin se obratio naciji, Rusija proglasila prekid vatre u pet gradova, LNR skoro cela oslobođena (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 03. 2022. u 19:28 >> 01:27

DVANAESTI dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин се обратио нацији, Русија прогласила прекид ватре у пет градова, ЛНР скоро цела ослобођена (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Nebenzja na sednici SB UN objasnio ko su „zveri“ u Ukrajini

Stalni predstavnik Rusiej pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je „zverima“ ukrajinske vojnike i članove nacionalističkih bataljona koji su napadali Donbas celih osam godina.

Razarači mornarice SAD ušli u Baltičko more


Razarači američke mornarice sa vođenim projektilima ušli su u Baltičko more, saopštio je Ruski centar za kontrolu nacionalne odbrane.
-Snage i sredstva Baltičke flote počele su da prate dejstva razarača, navodi se u poruci.

Makron i Šolc će razgovarati sa Si Đinpingom

Očekuje se da će francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc održati zajednički razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u utorak.

Poziv signalizira jačanje pritiska evropskih lidera na Kinu zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, navodi BBC.

Zaharova EU: Amerika vas uništava

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da SAD uništavaju Evropsku uniju, zbog čega je Velika Britanija izašla iz zajednice.

"Sada razumete zašto je Britanija napustila Evropsku uniju? SAD ubijaju EU, maskirajući to u kolektivno samoubistvo. London je odlučio da živi još", napisala je ona na svom Telegram kanalu.
 

Rusija za 8. mart objavila primirje u Kijevu i još četiri grada

Od 10 časova po moskovskom vremenu 8. marta (8 časova po srednjoevropskom) Rusija objavljuje "zatišje" za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija, Marijupolja.

Nebenzja upozorava na ubistva civila u Kijevu

Sve više civila strada od ruku radikala, kojima su kijevske vlasti neodgovorno odlučile da podele oružje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, na sednici Saveta Bezbednosti svetske organizacije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Zlenski opozvao ukrajinske plave šlemove

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se mirotvorci koji učestvuju u međunarodnim mirovnim operacijama po svetu pozivaju da se vrate u zemlju.

Foto printskrin telegram voenkorKotenok

Kina poziva Zapad na ravnopravan dijalog sa Rusijom

Kina poziva SAD, NATO i EU da vode ravnopravan dijalog sa Rusijom i uzmu u obzir zabrinutost Moskve u sferi bezbednosti, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Posebnu pažnju treba posvetiti negativnom uticaju na bezbednosnu situaciju za Rusiju, koja je nastala zbog nastavka širenja NATO-a na istok", rekao je Džang Jun.

 

Ukrajinci pobegli iz baze ostavili naoružanje i municiju

Ruska vojska je na periferiji Berdjanska zauzela bazu sa vojnom opremom, artiljerijom i skladištima goriva, koju su napustile ukrajinske snage bezbednosti.

Pentagon: SAD nastavljaju isporuke oružja Kijevu

Ukrajinske trupe dobijaju oružje iz 15 zemalja, izjavio je portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi.

On je dodao da SAD nastavljaju sa vojnim isporukama, uprkos nemogućnosti transporta robe vazdušnim putem.

 

LNR tvrdi da je oslobođena skoro cela njena teritorija

Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) objavilo je da je od ukrajinskih trupa “oslobođena skoro cele teritorije republike”.

U saopštenju se navodi da su snage Narodne milicije te samoproglašene republike oslobodile su 73 naselja u LNR i DNR, prenosi Sputnjik.

Dodaje se da je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostalo još nekoliko gradova: Rubežno, Severodonjeck, Lisičansk, Zoloto, Popasna i pojedinačna susedna sela.

“Na oslobođenim teritorijama Republike nastavlja da deluje nekoliko raštrkanih nacionalističkih bandi - ostataka oružanih formacija potisnutih iz oslobođenih naselja i utvrđenih područja. Nastavlja se rad na njihovom pronalaženju i likvidaciji“, dodaje se u saopštenju.

Kuleba: Razgovor sa Lavrovom planiran za 10. mart

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je dabas da je njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Turskoj zakazan za 10. mart.

'''Ako Lavrov 10. marta stigne u Antaliju, i ja ću otići, sesti i razgovarati'''', rekao je Kuleba na konfernciji za novinare, prenele su RIA Novosti.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je planiran sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, uz učešće turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua na marginama diplomatskog sastanka u Antaliji.

SAD još nisu odlučile o zabrani ruske nafte

Sjedinjene Američke Države još nisu odlučile da li će zabraniti rusku naftu, saopštila je Bela kuća.

Sekretarka za medije Bele kuće Džen Psaki rekla je tokom današnjeg brifinga da su unutrašnji razgovori i dalje u toku o ruskoj nafti, dok zvaničnici razgovaraju o tome kako kazniti Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ruski pregovarač: Četvrta runda pregovora uskoro?

„Četvrta runda pregovora sa Ukrajinom se očekuje u vrlo, veoma bliskoj budućnosti“, rekao je ruski pregovarač, prenosi Rojters. Ruski pregovarač Leonid Slucki je tako potvrdio da će uskoro biti održana još jedna runda pregovora, ali nije precizirao tačan datum. „Sledeći, četvrti krug biće održan u Belorusiji u vrlo, veoma bliskoj budućnosti“, rekao je Slucki za rusku državnu televiziju. On je rekao da još neće reći tačan datum i da bi taj datum mogao biti definisan sutra.

Završena treća runda pregovora

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine koji bi trebalo da okončaju sukob u Ukrajini završeni su u Belorusiji.

Pregovori ruske i ukrajinske strane o rešavanju situacije u Ukrajini biće nastavljeni, iako očekivanja od njih nisu opravdana. Ovo je u ponedeljak izjavio šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski po završetku treće runde pregovora sa Ukrajinom.

Ruska Federacija se nadala da će potpisati barem protokol na pregovorima sa Ukrajinom, ali ništa nisu potpisali, naveo je Medinski.

Pregovori između Ruske Federacije i Ukrajine još nisu dali rezultate koji bi značajno poboljšali situaciju, rekao je savetnik šefa kabineta Zelenskog.

Zabrana uvoza nafte iz Rusije

Predsedavajući relevantnih odbora Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD postigli su dogovor u vezi sa zakonom kojim se zabranjuje uvoz energenata iz Rusije, navodi se u saopštenju američkih poslanika.

U saopštenju se ističe da je dogovoreno i suspendovanje normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Belorusijom, prenio je TASS.

"Saglasili smo se u vezi sa zakonodavnim putem naprijed - da zabranimo uvoz energetskih proizvoda iz Rusije i suspendujemo normalne trgovinske odnose i sa Rusijom i sa Belorusijom", navedeno je u saopštenju. 

Šef ruske delegacije: Tri bloka pitanja, od unutrašnje politike do humanitarnih i vojnih aspekata

Pregovori delegacije Rusije i Ukrajine počeli su danas u Belovešskoj Puši u Belorusiji, navodi Tass. To je treća runda pregovora dve delegacije nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Dve prethodne runde pregovora, na ukrajinsko-beloruskoj granici zatim na poljsko-beloruskoj granici nisu dovele do zaustavljanja borbi, ali dve strane su se dogovorile da uspostave "humanitarne konvoje" za evakuaciju civila.

Šef ruske delegacije, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski uoči početka pregovora izjavio je da će Rusija još jednom pokušati da razmotri organizaciju humanitarnih koridora. Naveo je da je Moskva spremna na pregovore. Naveo je da će se razmatrati tri bloka pitanja – problem unutrašnje politike, međunarodni humanitarni aspekti i vojni.

"Pokušaćemo da još jednom sa ukrajinskom stranom razgovaramo o režimu rada humanitarnih koridora, jer su u svim gradovima koje smo mi obećali, koridori koje su ostavili naša armija i oružane snage Donbasa otvoreni, vatra obustavljena", rekao je Medinski, dodajući da ljudi mogu mirno da izađu.

Ruske snaga kontrolišu TV i radio tornjeve u Melitopolju

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad televizijskim i radio tornjevima u gradu Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedeorov.

"Televizijski toranj, kao i radio tornjeve kontrolišu okupatori, koji su zauzeli periferiju grada", napisao je Fedorov na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Među 406 stradala civila najmanje 27 dece

Komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava potvrdio je danas pogibiju 406 civila u Ukrajini, od kada je Rusija 24. februara napala tu zemlju.

Među žrtvama je dvadesetsedmoro dece, javlja Rojters. U nedelju je Komesarijat UN naveo da su u Ukrajini poginula 364 civila.

Komesarijat je saopštio da je realan broj žrtava verovatno znatno veći.

Nemačka protiv sankcija Rusiji za naftu i gas

Nemački kancelar Olaf Šolc branio je danas odluku EU da se od sankcija zbog invazije na Ukrajinu izuzme ruski energetski sektor, rekavši da je ruska energija potrebna sve dok se ne pronađu alternativni izvori.

"Savezna vlada već mesecima radi sa svojim partnerima u EU na razvoju alternativa ruskoj energiji. Ali to ne može dase ostvari preko noći", rekao je Solc, a prenosi Rojters.

On je upozorio da je protiv sankcija za naftu i gas i kazao da je ruski uvoz energenata bitan za svakodnevni život Evropljana. Opširnije pročitajte OVDE.

Rusija evakuisala više od 168.000 ljudi,uključujući 43.469 dece

Rusko Ministarstvo odbrane evakuisalo je više od 168.000 ljudi, uključujući 43.469 dece, iz zona specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Iz zona specijalne vojne operacije do danas je evakuisano preko 168.000 ljudi, uključujući 43.469 dece. Državnu granicu Ruske Federacije prešlo je čak 19.256 jedinica personalnog transporta", rekao je on, a preneo je TAS S.

Preko 9.000 mesta za privremeni smeštaj je u funkciji širom ruskih regiona, rekao je Mizincev i dodao da su svi spremni za individualni rad sa onima koji dolaze iz Ukrajine.

Šolc upozorava da Evropa može biti energetski ugrožena

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio danas da se snabdevanje ruskim energentima ne može zameniti preko noći zbog čega je odlučeno da se poslovanje s ruskim kompanijama u ovoj oblasti nastavi.

On je istovremeno rekao da će aktivnosti na traženju alternative za ruske isporuke nafte i gasa biti nastavljene, prenosi Tass.

Uništeno više od 320 kontejnera sa opasnim virusima

Laboratorije u Lavovu su eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je danas šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

- Analiza otpada ukazuje da su eksperimenti rađeni sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, salmonele i dizenterije, u Lavovu, Harkovu i Poltavi - rekao je Kirilov, preneo je TAS S.

Kirilov je dodao da je u Lavovu uništeno više od 320 kontejnera sa ekstremno opasnim patogenima.

Kijev: Rusko granatiranje sprečava prolazak humanitarnih kolona

Rusko granatiranje sprečava evakuaciju civila iz Kijeva, Marijupolja, Sumija, Harkova, Volnovahe i Mikolajeva, saopšteno je danas iz ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

- Ovo onemogućava bezbedan prolazak humanitarnih kolona Ukrajinaca i stranih državljana, kao i isporuke lekova i hrane - navodi se u saopštenju ukrajinskog MIP, prenosi Rojters.

Ministarstvo je pozvalo strane lidere da prisile Rusiju da poštuje primirje kako bi se "sprečila humanitarna katastrofa".

Džonson: Britanija šalje Ukrajini još 230 miliona dolara

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da je njegova vlada obećala još 230 miliona dolara pomoći Ukrajini, kako bi pomogla toj zemlji da se izbori sa sve većom humanitarnom krizom.

Dodatnom pomoći Britanija će dati Ukrajini ukupno oko 526 miliona dolara, kazao je Džonson, preneo je Rojters.

"Obaveštavam vas o još 230 miliona dolara britanske pomoći Ukrajini, od čega će 100 miliona dolara direktno biti usmereno ukrajinskoj vladi", dodao je Džonson.

Počela treća runda pregovora

Treća runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije počela je danas u Belorusiji, javlja Rojters pozivajući se na Interfaks.

Ukrajinska delegacija doputovala je, uz pomoć dva helikoptera, u Belovešku Pušču, javio je ranije ruski TAS S.

Prethodno je na mesto održavanja pregovora stigla i ruska delegacija.

Prve dve runde pregovora održane su na teritoriji Belorusije 29. februara i 3. marta

MSP o Ukrajini

Međunarodni sud pravde u Hagu završio je saslušanje po tužbi Ukrajine protiv Rusije.  Kako je navedeno iz suda, presuda će biti doneta što je pre moguće.

Saslušanje je završeno dan ranije nego što je predviđeno, jer je Rusija obavestila sud da neće poslati delegaciju na usmeno saslušanje.

Međunarodni sud pravde otpočeo je ranije danas saslušanje povodom zahteva Ukrajine da njene sudije nalože Rusiji da prekine napad.

Ukrajina je danas iznosila svoje argumente, a Rusija ima priliku da odgovori sutra. 

Ukrajina je od suda zatražila da naredi Rusiji da odmah obustavi vojne operacije započete 24. februara koje za svrhu i cilj imaju, kako je navedeno, sprečavanje i kažnjavanje navodnog genocida u istočnim regionima Luganska i Donjecka.

Zelenski i nacizam u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbacio je danas optužbe za nacizam u Kijevu.

- Na našoj zastavi nema krvi. Na njoj nema i nikada neće biti crnih tačaka. Na njoj nema i nikada neće biti kukastih krstova. Ukrajinska zastava je zemlja. Mirna, plodna, zlatna. Ovo je nebo. Mirno, čisto, plavo i bez projektila. Tako jeste. I tako će biti - navodi Zelenski.

Putin razgovarao sa Mišelom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja.

Uslovi Moskve za prekid akcije u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Rusija u svakom trenutku spremna da prekine operaciju protiv Ukrajine ukoliko Kijev prihvati uslove iz Moskve.

Ruska vojska objavila snimak rakete R-77

 

Venecuela se vraća u igru

Američka delegacija je odletela u Venecuelu da pronađe alternativu Rusiji na tržištu nafte.

O ubistvu Kirejeva

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da ubistvo člana ukrajinske delegacije Denisa Kirejeva nije povezano sa radom delegacije.

Oproštaj od komandanta bataljone "Sparta"

U Donjecku je počela ceremonija oproštaja od komandanta bataljona "Sparta", Heroja Rusije i DNR Vladimira Žoge, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto: Printskrin

Zelenski na vezi sa Bajdenom

Vladimir Zelenski ima "šifrovanu opremu" koju su obezbedili Amerikanci i koja mu omogućava da "bezbedno" komunicira sa Bajdenom, piše Njujork tajms.

Lugansk oslobođen

Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik veći deo republike danas već oslobođen.

Istorijski maksimum cene gasa

Cene fjučersa gasa u Evropi obnovile su istorijski maksimum, premašile 2.500 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cene gasa u Evropi po prvi put u istoriji premašile su 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara i porasle za više od 38 odsto.

Evakuacija civila

Nakon dva neuspela pokušaja, za danas je ponovo dogovoren privremen prekid vatre, kako bi civili mogli da napuste Kijev, Mariupolj, Sumi i Harkov. Rusija je najavila da će humanitarni koridor biti otvoren od 8 časova.

Ukrajinski zvaničnici tek treba da potvrde ovu informaciju.

Rusija je saopštila da će "pratiti i kontrolisati evakuaciju civila tokom prekida vatre iz gradova Ukrajine uz pomoć dronova". 

- Stoga upozoravamo da su svi pokušaji ukrajinske strane da još jednom obmane Rusiju i ceo civilizovani svet u remećenju humanitarne operacije, navodno krivicom Ruske Federacije, ovoga puta beskorisni i bespredmetni - navodi se u saopštenju.

Američki general nadgleda naoružavanje Ukrajine

Američki general Mark Majli posetio je aerodrom, koji je postao centar za snabdevanje Ukrajine oružjem, prenosi Si-En-En, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona.

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Prema njegovim rečima, Majli je posmatrao kako zapadne zemlje isporučuju oružje Ukrajini.

Poslednjih dana aerodrom, čija lokacija se ne saopštava, povećao je broj letova - sa nekoliko na 17 dnevno.

Upozorenje Poljskoj

Pokušaji Poljske da zauzme nekretnine Ruske Federacije u Varšavi su nezakoniti, ako budu sprovedeni, Moskva će odgovoriti adekvatno, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Moskva je razočarana odlukom Berlina da isporuči oružje Ukrajini i zabrinuta je da bi ono moglo pasti u ruke terorista i pljačkaša, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Jutros je došlo i do požara na skladištu nafte u Lugansku.

 

U Ukrajini deluje diverzantska grupa "Gruzijska nacionalna legija", čiji su se pripadnici borili u Avganistanu i Iraku, rekao je izvor RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, aktivnosti „legije“ koordiniraju ukrajinske specijalne službe, a Sakašvili ju je ranije finansirao preko američkih fondova.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV - Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna