LAVROV SUTRA U BEČU: Prvi sastanak ruskog zvaničnika i Zapada

Novosti online

04. 03. 2022. u 09:12

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi sutra da doputuje u Beč na pregovore o Sporazumu o nuklearnim aktivnostima Irana, gde se očekuje dolazak i ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Velike Britanije.

ЛАВРОВ СУТРА У БЕЧУ: Први састанак руског званичника и Запада

Foto: AP

Bečki dnevnik „Kronen cajtung“, pozivajući se na diplomatske krugove EU, najavljuje veliki sastanak šefova diplomatija u Beču, pošto se očekuje uspešan završetak višemesečnih pregovora.

Lavrov je, prema listu, već potvrdio dolazak, kao i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, ministri spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian i Velike Britanije Elizabet Tras. Šef kineske diplomatije Vang Ji uključiće se u pregovore putem video-linka.

Ovo bi bio prvi sastanak zapada sa zvaničnikom Rusije od početka oružanih operacija u Ukrajini.

Iako je tema sporazum sa Iranom, zasigurno neće moći da se zaobiđe i stanje u Ukrajini.

Sporazum o nuklearnim aktivnostima ima za cilj da spreči Iran u proizvodnji obogaćenog uranijuma, i time na mogućim aktivnostima na pravljenju nuklearne bombe.

SAD su iz Sporazuma, potpisanog 2015. godine, istupile 2018. godine, a Iran 2020. Od tada je jasno porasla aktivnost Irana na obogaćivanju uranijuma.

U Beču se, pod posredovanjem EU, vode pregovori da se Iran vrati ovom sporazumu, a i SAD su iskazale spremnost da to učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024