SERGEJ LAVROV: SAD nisu odgovorile na pitanje o neširenju NATO-a

Novosti online

27. 01. 2022. u 11:06

SAD u svom odgovoru o bezbednosnim garancijama nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO-a na istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: САД нису одговориле на питање о неширењу НАТО-а

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u ovom dokumentu. Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja udarnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je Lavrov novinarima.

Šef ruske diplomatije je naveo da će se Moskva fokusirati na objašnjavanje, kako je rekao, "lukavog stava" Sjedinjenih Država po pitanju neširenja NATO-a i nedeljivosti bezbednosti.

Sergej Lavrov / Foto EPA

- Ako su nam devedesete godine objašnjavali odsustvom pisanih obaveza o neširenju NATO-a, sada imamo ove pisane obaveze - rekao je Lavrov.

Naveo je da Rusija proučava odgovor SAD i dodao je da će sadržaj dokumenta koji su SAD dostavile biti poznat u bliskoj budućnosti. Lavrov je naveo da su SAD rekle da bi više volele da dokument ostane u poverljivom diplomatskom dijalogu, ali da je on usaglašen sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom.

- Stoga, ne sumnjam da će to „procuriti“ u vrlo bliskoj budućnosti - rekao je Lavrov.

SAD i NATO juče su predali Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine.

BONUS VIDEO: 

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri