ZNAO JE DA TRAŽE NJEGOVU GLAVU! Advokat Sadama Huseina o suđenju - "Nijednom nismo osetili strah kod njega"

Novosti online

02. 01. 2022. u 10:24

BIVŠI irački predsednik Sadam Husein znao je da će biti osuđen na smrtnu kaznu, ali nije pokazivao zabrinutost ni strah, rekao je njegov tadašnji advokat Mohamed Munib za RIA Novosti na godišnjicu pogubljenja lidera arapske republike.

ЗНАО ЈЕ ДА ТРАЖЕ ЊЕГОВУ ГЛАВУ! Адвокат Садама Хусеина о суђењу - Ниједном нисмо осетили страх код њега

Foto: Profimedia/Vikipedija

Husein je pogubljen 30. decembra, nakon američke invazije koja je počela pod izgovorom da Irak ima oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao neistina.

- On je od samog početka znao da je sve već odlučeno, da žele njegovu glavu i ne žele da čuju nikakve primedbe - rekao je Munib.

Advokat otkriva i zanimljiv podatak, da je Sadam Husein do samog kraja smatrao Iran za svog glavnog neprijatelja.

- Nikada nismo osetili da se nečega plaši, ni u njegovom pogledu, ni u njegovim rečima, ni u pitanjima koja je postavljao. Govorio je kao diplomirani pravnik, i razjasnio je neke pravne stvari, znajući da sud nije bio legalan. Razotkrivanjem tog prevarantskog procesa on je izazvao poštovanje - dodao je Munib.

Invazija na Irak od strane međunarodne koalicije predvođene Amerikom dogodila se 2003. godine. Pod izgovorom borbe protiv međunarodnog terorizma i potrage za oružjem za masovno uništenje, zapadna alijanase je svrgnula i pogubila predsednika Sadama Huseina.

Bivši irački lider uspeo je da se krije od Amerikanaca oko šest meseci, ali je u decembru 2003. godine uhvaćen u blizini rodnog Tikrita. Sud je Huseina proglasio krivim i osudio na smrt vešanjem 5. novembra 2006. godine.

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku