ENERGETSKA KRIZA NE JENJAVA: Evropska industrija posustaje zbog skupe struje, aluminijum na udaru

Novosti online

23. 12. 2021. u 13:23

REKORDNE cene na berzama električne energije dovele su evropsku industriju u zastoj i prete da u potpunosti zaustave ekonomski oporavak kontinenta, pokazuju najnoviji podaci, a prenosi agencija Blumberg.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА НЕ ЈЕЊАВА: Европска индустрија посустаје због скупе струје, алуминијум на удару

Foto: Depositphotos

Najveći evropski aluminijimski kombinat Aluminum Dunkerque Industries de France saopštio je da je započeo zastoje u proizvodnji zbog gubitaka uzrokovanih visokim cenama električne energije. 

Cena energije na tamošnjoj berzi za januar mesec premašila je čak 1.000 evra po MWh. Iako je cena aluminijuma takođe porasla za 40% od početka godine, sa ovakvom cenom energije proizvodnja je neisplativa. Sa ovakvom cenom energije proizvodnja aluminijuma košta 11. 000 dolara, a finalni proizvod se prodaje po ceni od 2.800 dolara, objašnjavaju analitičari.

Smanjivanje i eventualno zaustavljanje proizvodnje aluminijuma je skup i tehnološki veoma zahtevan proces. Ovako drastičan potez strateški važne industrije zabrinjava, jer ukazuje da se smatra da ova kriza neće brzo proći, već upravo suprotno.

Pored Dankerk, smanjenje proizvodnje zbog istih razloga evidentirano je u metalskoj industriji u Francuskoj, Holandiji, Belgiji i Rumuniji. U susednoj Crnoj Gori takođe je najavljen mogući prekid isporuke električne energije Aluminijumskom kombinatu u Nikšiću, ukoliko se od 1. januara ne ugovori snabdevanje po novoj, tržišnoj ceni.

Na berzama u regionu cena električne energije za prvi kvartal 2022. juče je bila neverovatnih 445 evra po MWh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PODMUKLA PRETNJA MAĐARSKOJ IZ KIJEVA: Imamo polugu za pritisak, moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom Družba“