ZASTRAŠUJUĆI EFEKTI OMIKRONA U ITALIJI: Korona napreduje, sve se otkazuje, privreda očekuje gubitke od 500 miliona evra

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

14. 12. 2021. u 15:58

ČETVRTI talas Kovida i soj Omikron počeo je već da daje negativne efekte u Italiji.

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЕФЕКТИ ОМИКРОНА У ИТАЛИЈИ: Корона напредује, све се отказује, привреда очекује губитке од 500 милиона евра

Foto: Tanjug/AP

Otkazuju se, i pre Božića, rezervacije po hotelima i ugostiteljske usluge, jer se broj zaraženih značajno uvećava, a virus prenosi na neobične načine. Posebno zbog većeg stepena zaraze i bržeg širenja od Delte, jer su virolozi i imunolozi stigli do potvrde da je potrebno kraće vreme između zaraze i pojave prvih simptoma.

Do sada istraženo područje koje se odnosi na soj Omikron nema definitivne rezultate ali je potvrđeno na osnovu prvih istraživanja da se u izvesnoj meri redukuje zaštita vakcinama sa dve doze u odnosu na njegov originalni virus Delta. Iako su simptomi zaraze kod vakcinisanih lakše prirode, urgira se na vakcinisane sa dve doze da što pre prime buster dozu, a posebno na nevakcinisane jer brzim razvojem virusa bolnice neće izdržati kada se stigne do vrha zaraze, a ona se najavljuje za januar.

Foto: Tanjug/AP

Rezltat svega navedenog je neverovatno otkazivanje rezervacija turista u hotelima, restoranima za božićne praznike, otkazuju su banketi u firmama, smatra se da je oko 11 miliona Italijana odlučilo da ne krene na odmor za božićne praznike. Otkazivanja, po sadašnjoj proceni, donose gubitak u italijanskoj ekonomiji od 300 miliona do pola milijarde evra. I tradicionalni restorani beleže pad zbog otkazivanja, do sada je 25 posto manje fakturisanog od decembra 2019 godine.

Otkazani su svi javni koncerti i javna okupljanja, koncerti će se ponuditi publici iz koncertnih i pozorišnih dvorana gde će kontrole posetilaca biti kapilarne.

U Italiji se najavljuje da ako se omikron bude brzo širio, za sada je identifikovano 28 slučajeva u sedam regiona, može se stići do dominantnog soja već krajem januara. Ono što najviše zabrinjava jeste to što je otkriven slučaj osobe (30 godina) koja je stigla u Kalabriju preko Frankfurta i Rima iz Johanesburga, pre polaska u Afriku primila i treću dozu vakcine, bila negativna na polasku iz Afrike na urađenom testu ali stigavši u Kalabriju rezultirala pozitivna na omikron.

Neki regioni su zbog uvećane zaraze Delta virusom već prešli u tzv. žutu boju, od ponedeljka 20. decembra neki će već u narandžastu, što podrazumeva veće restrikcije, a večeras italijanska Vlada u saradnji sa sanitarnim Komitetom donosi odluku da se vanredno stanje pandemije produži do 31. marta 2022. godine.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna