DR KON O OMIKRON SOJU: U Srbiji će biti otkriven verovatno krajem meseca, "zavladaće" celim svetom

Novosti online

10. 12. 2021. u 08:05

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da se u Srbiji situacija povodom korona virusa poboljšava, i da se smanjuje broj zaraženih, kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali da situacija i dalje nije potpuno povoljna, jer, kako kaže, i dalje imamo visok broj preminulih.

ДР КОН О ОМИКРОН СОЈУ: У Србији ће бити откривен вероватно крајем месеца, завладаће целим светом

Foto: Printscreen/Pink

Kon kaže da se trenutno ne vidi šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, dodajući da je pred nama zasigurno i dalje nastavak pada broja obolelih, što je optimistično, kada bi se uporedili sa pojedinim zemljama sveta.

- Pitanje je samo oko omikrona, jer je potrebno vreme da se on otkrije. On je registrovan u 60 zemalja sveta, što pokazuje jedan zavidan potencijal, što znači da će vremenom zavladati čitavim svetom - priča Kon.

Kako je dodao, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere, kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

- Mi imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno - navodi Kon.

Kon je objasnio da će, kada omikron stigne u Srbiju, to verovatno biti krajem decembra.

Govoreći o četvrtoj dozi, Kon navodi da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije, i one ugrožene, ili za sve građane, ali to će, kako je istakao, pokazati studije.

- Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. On pojačava rast antitela, štiti ćelijski imunitet... - objasnio je Kon.

Govoreći o efikasnosti vakcina, Kon dodaje da kod kineske vakcine, treća doza dovodi do naglog skoka antitela, ali da je svaka vakcina značajna i podjednako važna.

- Očekujem da ćemo, ukoliko dođe do vakcinacije četvrtom dozom, zasigurno imati dovoljno cepiva za građane - rekao je Kon.

Kon je dodao da je glavni vid izlaza iz ove situacije vakcinacija.

- To je nešto što treba zapamtiti. Jer ćemo mi uraditi sve, samo da se ne vakcinišemo, što je strašno - priča Kon.

Kon je naveo da je, izjava Bila Gejtsa, koji je najavio kraj pandemije za narednu godinu, dosta optimistična, dodajući da se slaže sa njim, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se pandemija okončati upravo tada.

Kon je prokomentarisao i problem nevakcinacije, za šta je naveo strah građana od igle, dodajući da su pacijenti spremni da popiju i nekoliko lekova, samo da ne prime cepivo.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja