ZBOG UČEŠĆA U OPERACIJAMA U SIRIJI: Francuski vojnik poklonio svoje odlikovanje ruskom marincu

Novosti online

07. 12. 2021. u 17:06

FRANCUSKI vodnik Stefan Šiodi poklonio je marincu Oružanih snaga Rusije svoje odlikovanje „Krst borca“ za borbu protiv terorizma u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

ЗБОГ УЧЕШЋА У ОПЕРАЦИЈАМА У СИРИЈИ: Француски војник поклонио своје одликовање руском маринцу

Foto: Tanjug/AP

Ceremonija je održana u parku „Patriot“ u Podmoskovlju.

-Državljanin Francuske, stariji vodnik u penziji Stefan Šiodi na svečanoj ceremoniji poklonio je svoje odlikovanje 'Krst borca' ruskom vodniku mornaričke pešadije obalskih snaga Severne flote Evgeniju Sergeu, precizirano je u saopštenju.

Stefan Šiodi služio je u francuskoj Kopnenoj vojsci, a njegov pradeda bio je učesnik u Prvom svetskom ratu i oficir ruske carske armije.

-Velika mi je čast što sam deo delegacije u Rusiji. Želeo bih da uručim ovu nagradu mom ruskom kolegi koji je ratovao u Siriji. Ja, nažalost, nisam učestvovao u operacijama u Siriji, ali bila mi je velika čast da se zbližim sa ruskim vojnicima koji su bili tamo, rekao je Šiodi na ceremoniji.

Istovremeno je dodao da visoko ceni doprinos ruskih Oružanih snaga u borbi protiv terorizma i uspostavljanje mira u Siriji.

Ruski vojnik zahvalio je Šiodiju za darovanje lične vojne nagrade i tom prilikom je obećao da će je pažljivo čuvati.

Ministarstvo odbrane Rusije ističe da je vodnik Serga učestvovao u realizaciji specijalnih zadataka u Siriji za šta je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Nagrada „Krst borca“ uvedena je u Francuskoj 1930. godine. Danas se dodeljuje vojnicima Oružanih snaga Francuske koji su učestvovali u vojnim operacijama van Francuske duže od 120 dana, za učešće u bitkama i druge vojne zasluge.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)