VALERI KANDIDAT "IZ SRPSKE DIJASPORE": Prva desničarka za mesto predsednika Francuske

G. ČVOROVIĆ

06. 12. 2021. u 22:51

PREDSEDNICA pariskog regiona Valeri Pekres izabrana je na unutarstranačkim izborima za zvaničnog kandidata desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj, koji će biti održani na proleće sledeće godine.

ВАЛЕРИ КАНДИДАТ ИЗ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ: Прва десничарка за место председника Француске

Foto AP

Prva žena kandidat desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj, Valeri Pekres je politički veoma bliska Nikoli Sarkoziju, a ima i dobre odnose sa srpskom dijasporom u Parizu. Bila je i gost crkve Sveti Sava u Gradu svetlosti.

Rođena je 1967. godine. Ministarka visokog obrazovanja i istraživanja je bila od 2007. do 2011, a zatim i ministarka budžeta i državne reforme, do 2012, kada je bila i portparol vlade. Funkciju narodnog poslanika je obavljala od 2012. do januara 2016. U decembru 2015. je izabrana za predsednicu pariskog regiona i na toj funkciji se i dalje nalazi.

Ona se smatra "mekšom" strujom od protivkandidata, poslanika iz Nice Erika Sjotija, koga je u drugom krugu pobedila sa 61 prema 39 odsto glasova. Njena prva poruka je bila da će vratiti ponos Francuzima i zaštiti ih. Odmah je dobila podršku od Sjotija, kao i od  kandidata koji nisu prošli prvi krug, Mišela Barnijea, Gzavijea Bertrana i Filipa Živena.

Istovremeno je reagovala i krajnja desnica. Marin le Pen je poručila da Pekres možda i "najveći makronista" od svih kandidata, dok je Erik Zemur pozvao Sjotijeve pristalice da mu se pridruže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)