NOVE MERE ZA VIKEND U FRANCUSKOJ: Masovno okupljanje na prazničnim sajmovima podstaklo raspravu

Tanjug

05. 12. 2021. u 08:19

TOKOM vikenda u Francuskoj stupaju na snagu nove mere protiv korona virusa, uoči sastanka u ponedeljak na kojem će se raspravljati o oštrijem nacionalnom odgovoru na sve veći broj zaraženih u zemlji.

НОВЕ МЕРЕ ЗА ВИКЕНД У ФРАНЦУСКОЈ: Масовно окупљање на празничним сајмовима подстакло расправу

Foto: AP

Od ove subote pri ulasku na skijališta biće obavezna potvrda o vakcinaciji, o prebolevanju kovida ili predočavanje negativnog testa kao i "zdravstvena propusnica".

Svi koji se voze žičarama ili na skijalištima čekaju u redovima, u skladu s novim merama, moraju nositi maske, prenose francuski mediji.

Takve mere se uvode u područjima sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Trenutno sedmodnevna stopa incidencije na nivou Francuske iznosi znatno više od 300 novozaraženih.

U okrugu Mozel, koji se graniči s Nemačkom, od subote je nošenje maski postalo obavezno čak i na otvorenom. Pravilo se odnosi na opštine s više od 5.000 stanovnika u periodu od 6 ujutro do ponoći.

Nakon odluke vlasti prefekture Mozel, čiji je glavni grad Mec, maske se moraju nositi na pijacama i na božićnim sajmovima kao i svuda za vreme čekanja u redu.

Mnoštvo ljudi okupljenih na popularnom božićnom sajmu u obližnjem Strazburu podstaklo je raspravu gradskih vlasti o tome jesu li aktuelna pravila dovoljno snažna, s obzirom na to da se virus vrlo brzo širi i prema Alzasu, a bolnice već imaju planove za delovanje u vanrednim situacijama.

Zbog toga od petka i na božićnom sajmu u Strazburu važe stroža pravila, a vlada će u ponedeljak na sastanku u Parizu raspravljati o daljnjim merama.

Očekuju se restriktivne mere koje će se odnositi na veća okupljanja, poput onih na fudbalskim utakmicama, a moguće je i ograničenje kapaciteta mesta za sedenje u bioskopima i restoranima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!