KRIS KUOMO DOBIO OTKAZ: Poznati voditelj otpušten sa Si-En-Ena

Tanjug

05. 12. 2021. u 17:23

Si-En-En je otpustio voditelja Krisa Kuoma zbog pomoći koju je dao svom bratu, bivšem guverneru NJujorka Endruu Kuomu, dok se borio protiv optužbi za seksualno uznemiravanje žena koje su bile zaposlene kod njega.

КРИС КУОМО ДОБИО ОТКАЗ: Познати водитељ отпуштен са Си-Ен-Ена

Foto: Si-En-En Printskrin

Odluka je doneta nakon što je Si-En-En rekao da su se pojavile dodatne informacije o stepenu umešanosti Krisa Kuoma u odbranu njegovog starijeg brata. Endru Kuomo je podneo ostavku u avgustu nakon što su tužioci rekli da je maltretirao osoblje, prenose američki mediji.

Kris Kuomo je rekao u izjavi da je razočaran i da ovo nije način "na koji bi želeo da se njegovo vreme na Si-En-Enu završi".

Radio je za tu mrežu od 2013. i postao je jedan od najprepoznatljivijih voditelja vesti, a nedavno je vodio Si-En-Enovo izveštavanje o američkim predsedničkim izborima 2020. godine.

U saopštenju Si-En-Ena se navodi da je "ugledna advokatska firma" angažovana da istraži napore Krisa Kuoma da pomogne svom bratu političaru u borbi protiv optužbi za seksualno uznemiravanje. Ali dok se ta revizija odvijala, "nove informacije su izašle na videlo" koje su dovele do toga da je mreža raskinula njegov ugovor.

Si-En-En je u utorak već suspendovao Kuoma nakon što je otkriven obim njegovih nastojanja iza kulisa da pomogne u skandalu.

U to vreme, iz mreže su rekli da, iako su "cenili jedinstvenu poziciju u kojoj se našao Kris Kuomo i razumeli njegovu potrebu da porodicu stavi na prvo mesto, a posao na drugo", savet koji je dao svom bratu predstavlja kršenje novinarske etike.

Dokumenti koje je u ponedeljak objavila državna tužiteljka NJujorka Leticija DŽejms pokazuju da je mlađi Kuomo kontinuirano vršio pritisak na guvernerov štab da mu dozvoli da igra veću ulogu u odbrani svog brata.

- Morate mi verovati - poslao je poruku Melisi DeRoza, sekretarici njegovog brata, u martu, dodajući: "Pravimo greške koje ne možemo sebi da priuštimo."

On je takođe obećao da će kontaktirati druge američke medije kako bi pokušao da sazna za druge optužbe koje dolaze.

U e-mejlu koji je preneo NJujork Tajms, predsednik Si-En-Ena DŽef Zuker je rekao: "Podrazumeva se da ove odluke nisu lake i da je uključeno mnogo složenih faktora."

Smena voditelja pokrenuće ozbiljna pitanja o novinarskim standardima u SAD. Dopisnik Si-En-Ena Brajan Stelter rekao je da "gledaoci moraju biti u mogućnosti da veruju onome što čuju na televiziji kada se pokriva osetljiva priča, čak i ako se radi o članu porodice kolege".

Porodica Kuomo je dugo bila jedna od najdominantnijih dinastija u američkoj politici. Endru Kuomo je izabran u tri uzastopna mandata za guvernera NJujorka, a njihov otac Mario je vodio državu više od decenije između 1983. i 1994. godine.

Pre ostavke u oktobru, Endru Kuomo je bio vodeća politička ličnost, pre nego što je nakon istrage koju je vodio državni tužilac zaključio da je seksualno uznemiravao 11 žena koje su radile za njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)