"SUOČAVAMO SE SA HIBRIDNIM RATOM": Premijer Poljske najavio zatvaranje granice sa Belorusijom

Novosti online

21. 11. 2021. u 15:27

POLjSKA razmatra mogućnost uvođenja strogih sankcija protiv Belorusije, uključujući i zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prelaza, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas.

СУОЧАВАМО СЕ СА ХИБРИДНИМ РАТОМ: Премијер Пољске најавио затварање границе са Белорусијом

Foto: Tanjug/AP photo

- Razmatramo (uvođenje) sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice od strane Poljske - rekao je poljski premijer, napominjući da će sve zavisiti od delovanja beloruskih vlasti, preneo je TAS S.

- Želimo da Lukašenku damo šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje - rekao je Moravjecki.

- Ali migranti se još nisu vratili - istakao je on.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi kako beloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbednosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

- To znači da će akcije beloruskih službi verovatno dovesti do eskalacije situacije - primetio je Moravjecki.

- Spremni smo da zatvorimo nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak - rekao je poljski premijer.

- Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom - naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Belorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim rečima, osim migracione krize, pretnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju veštački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja