SVET IMA NOVO ŽARIŠTE: "Blumberg" upozorava na mogućnost izbijanja krvavog sukoba

Novosti online

17. 11. 2021. u 09:15

MIGRANTSKA kriza na granici Belorusije i Poljske može rezultirati oružanim sukobom u koji će Rusija biti uvučena, napisao je Andreas Klut u svojoj kolumni za "Blumberg".

СВЕТ ИМА НОВО ЖАРИШТЕ: Блумберг упозорава на могућност избијања крвавог сукоба

Foto: EPA

Po njegovom mišljenju, Minsk i Moskva mogu krenuti u eskalaciju konflikta.

- Beloruski i poljski vojnici na granici već su ispalili hice upozorenja, sudeći po svemu, prazne. Međutim, samo jedan metak, slučajno ili namerno ispaljen, da nekog pogodi, u ovoj napetoj situaciji može izazvati rafalnu vatru - smatra Klut.

Komentator smatra da će, nakon što između beloruskih i poljskih graničara dođe do razmene vatre, oni zatražiti pomoć od svojih saveznika.

- Belorusija će formalno pozvati u pomoć pojačanje iz Rusije, a Poljska će iskoristiti ugovorene obaveze iz NATO-a - pretpostavio je autor teksta.

Klut je zaključio da SAD, NATO, EU i njihovi partneri treba da ubede Rusiju da "ne podiže ulog".

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a