POVRATAK DIJALOGA U NAPETOJ ATMOSFERI: Format "dva plus dva" između Francuske i Rusije

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

14. 11. 2021. u 16:46

PRVI susret francuskih i ruskih ministara odbrane i spoljnih poslova u Parizu održan pred vikend posle krize nastale oko Alekseja Navaljnog u avgustu 2020. godine, bio je simbolični "početak nastavka" dijaloga s Rusijom, do koga je stalo francuskom predsedniku Makronu.

ПОВРАТАК ДИЈАЛОГА У НАПЕТОЈ АТМОСФЕРИ: Формат два плус два између Француске и Русије

Foto: EPA


Makron zastupa poziciju da sa Rusijom mora da se razgovara, a tu politiku prihvatila je i EU kroz strategiju koju je nedavno predstavnio visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Francuski i ruski predsednici Makron i Putin bili su inicijatori strateškog dijaloga, na njihovom sastanku koji je održan u letovalištu francuskih predsednika u Tvrđavi Breganson na Azurnoj obali u avgustu 2019.

Francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan i ministarka vojske Florans Parli ugostili su ruske kolege Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua, a na dnevnom redu bili su situacija u Ukrajini, migrantska kriza na granici Belorusije s Poljskom, bilateralni odnosi, stanje u Maliju, strateška stabilnost i bezbednost, snabdevanje energentima...

Francuzi su Rusima zamerili angažman grupe "Vagner" u Sahelu, Rusi izrazili zabrinutost zbog nove trke u naoružanju posle američkog povlačenja iz sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa. Moskva je oštro protestovala i zbog politike koju NATO vodi prema Rusiji, uključujući i "dosta agresivne" akcije u zoni Crnog mora.

Lavrov je poručio da će Rusija odgovoriti "ako treba, na asimetričan način", na neprijateljske akte Zapada prema Ruziji. Posle svega, procenjeno je da je situacija u "ćorsokaku".

Ipak, analitičari smatraju da je najvažnije od svega to što je dijalog u formatu "dva plus dva" konačno započeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu