ZAHAROVA O SVE VEĆOJ ANTIRUSKOJ HISTERIJI: To odgovara NATO-u koji militarizuje Ukrajinu

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 16:58

SVE veća antiruska histerija Kijeva je od koristi za NATO koji nastavlja sa militarizacijom Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući antiruske izjave Kijeva.

ЗАХАРОВА О СВЕ ВЕЋОЈ АНТИРУСКОЈ ХИСТЕРИЈИ: То одговара НАТО-у који милитаризује Украјину

Foto: Jutjub/Ruptly

- Povećanje antiruske histerije je korisno za zemlje NATO-a koje, skrivajući se iza nepostojeće ruske pretnje, sprovode aktivno vojno osvajanje Ukrajine. Prema različitim procenama na teritoriji te zemlje već postoji oko deset mesta za raspoređivanje vojnika NATO-a - istakla je Zaharova.

Kako je dodala, u ukrajinskim gradovima Očakovu i Iljičivsku grade se dva vojna centra koji će moći da prime strateške bombardere zemalja Alijanse.

- Tako se sprovodi dosledna militarizacija Ukrajine i širenje vojne infrastrukture Alijanse ka ruskim granicama što ne doprinosi ni stabilnosti u Ukrajini ni mirnom rešavanju sukoba u Donbasu - poručila je Zaharova.

Ona je naglasila da sumnja da će se Kijev osmeliti da ponovi pretnje raketnim napadom na Rusiju na platformama UN-a i OEBS-a.

- Međutim, druge izjave ne mogu da ne zabrinjavaju. Reč je o agresivnim izjavama u medijima sa pretnjama izvođenja raketnog napada na Rusiju i pokretanja borbenih operacija. Sumnjamo da će se ukrajinski predstavnici usuditi da ponove te pretnje na platformama UN ili OEBS-a, osmišljene da štite princip neupotrebe sile ili pretnje silom u međunarodnim odnosima - smatra portparolka MIP.

Kako kaže, razlozi ovakvog ponašanja ukrajinskih političara su jasni.

- S obzirom da nisu u stanju da ispune obećanja o napretku ekonomije, povećanju životnog standarda, ukidanju jezičke i etničke diskriminacije i mirnom rešavanju sukoba u Donbasu vlasti u Kijevu pokušavaju da skrenu pažnju svojih građana na druge teme, konkretno Rusiju. To nije nova taktika, tako postupaju mnoge zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike - ocenila je Zaharova.

Takođe je istakla da bi Berlin i Pariz, koji se bore za sastanak u „normandijskom formatu“, trebalo da ocene pretnje Ukrajine na račun Rusije.

- U prošlosti su (Berlin i Pariz) govorili da nameravaju da pomognu u rešavanju unutrašnje ukrajinske krize, ali sada nikako ne reaguju na to što Kijev otvoreno sabotira Minske sporazume i dosledno dovodi u ćorsokak pregovore sa Donjeckom i Luganskom u Kontakt-grupi. A sada je došao do toga da otvoreno preti Rusiji. Pozivamo vlasti Nemačke i Francuske koje se bore za održavanje novih sastanaka u 'normandijskom formatu' da ocene u kojoj meri direktne pretnje ukrajinskih političara na račun Rusije doprinose napretku na pregovorima, a državljane Ukrajine da razmisle kuda mogu odvesti agresivne militarističke izjave političara iz Kijeva - poručila je Zaharova.

Ranije je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine i portparol delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič rekao da Ukrajina sprovodi svoj raketni program, a da ruske vlasti će „loše završiti“ do te mere da će rakete biti poslate u Moskvu.

On je takođe izjavio da bi svaki sveobuhvatni napad Rusije na Ukrajinu „bio kraj ruske vojske i kraj Ruske Federacije“.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku