NEVEROVATNE SCENE U JAPANU! "Brodovi duhova" isplivali nakon 76 godina! (VIDEO)

Novosti online

21. 10. 2021. u 08:13

ČAK 24 broda koja su potopljena u toku bitke za Ivo DŽimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u zadnjim mesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskog dna na obali Ivo DŽime.

НЕВЕРОВАТНЕ СЦЕНЕ У ЈАПАНУ! Бродови духова испливали након 76 година! (ВИДЕО)

Foto: Printksrin Youtube/ lolmao500

Uzrok iznenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana Suribahi, piše "Dejli mejl".

Na snimcima japanskog Al Nipon njuza vide se ostaci trupova 24 transportna broda koja su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni deo Ivo DŽime, da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.

Ti brodovi su poslužili kao svojevrsni lukobrani kako bi od talasa i vetra zaštitili američke brodove s kojih su se iskrcavali vojnici, naoružanje i oprema.

Decenijama kasnije seizmička aktivnost vulkana Suribači, koji se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, podigla je morsko dno, a samim tim i brodove.

Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske oružane snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija.

- Čini se da vulkanska aktivnost još uvek nije završena, postoji mogućnost velike erupcije na Ivo DŽimi - poručio je za Al Nipon njuz Setsya Nakada, direktor državnog Centra za istraživanje vulkana.

Na Ivo DŽimi je do sada zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine. Samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdiglo za najmanje 10 metara, prema istraživanju Univerziteta Oregon.

U bici za Ivo DŽimu, koja je trajala od 19. februara do 26. marta 1945. godine, poginulo je više od 7.000 američkih vojnika i oko 18.000 japanskih (zarobljeno je samo 216 Japanaca), a završila je američkim osvajanjem ostrva. I dok se o strateškom značaju bitke i dalje vode rasprave, danas je najpoznatija po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Suribačija uzdižu zastavu SAD. Fotografiju je za AP snimio DŽo Rozental.

(Jutarnji list)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - RAJKOVA PEĆINA: Više od dva kilometra dvorana i hodnika ispunjenih prelepim "nakitom"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)