NAJNOVIJA STUDIJA POKAZALA: Kovid prsti su nuspojava borbe imunog sistema protiv virusa

Novosti online

07. 10. 2021. u 12:43

PROMENE na koži poznate kao "kovid prsti" na nogama mogle bi da budu nuspojava borbe imunog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

НАЈНОВИЈА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Ковид прсти су нуспојава борбе имуног система против вируса

Ilustracija

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promena sa crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mesecima, a slično je stanju kože koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od jedne do četiri nedelje od zaraze i može da se manifestuje oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promenom boje kože.

Naučnici koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu Britiš žurnal proučili su 50 osoba sa kovid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Telo stvara imuni odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus, nego napadaju ćelije i tkiva obolele osobe.

Takođe su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne vene koje snabdevaju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju kovid prstiju i promena na koži.

- Epidemiologija i kliničke karakteristike tih promena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promena - kažu naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju