LJUDIMA PRETI KATASTROFA: Gutereš apelovao na ubrizgavanje gotovine u Avganistanu

Tanjug

11. 09. 2021. u 00:20

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na ubrizgavanje gotovine u Avganistan kako bi se izbegao ekonomski krah koji bi izazvao katastrofalnu situaciju za avganistanski narod i bio poklon terorističkim grupama.

ЉУДИМА ПРЕТИ КАТАСТРОФА: Гутереш апеловао на убризгавање готовине у Авганистану

Foto AP

Njegova izjava usledila je nakon što je njegova specijalna izaslanica za Avganistan Debora Lajons upozorila juče Savet bezbednosti da bi zamrzavanje milijardi dolara međunarodne imovine Avganistana sa ciljem da ona ne dođe u ruke talibana neizbežno izazvalo ozbiljan ekonomski pad, preneo je Rojters.

- U ovom trenutku Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti čak ni da isplaćuju plate svojim radnicima - rekao je Gutereš novinarima. - Moramo pronaći načine da izbegnemo situaciju koja bi bila katastrofalna za ljude i po mom mišljenju, izvor nestabilnosti i akcija, poklon za terorističke grupe koje još deluju.

Al-kaida i ispostava Islamske države u Avganistanu ISIS-Horosan prisutne su u Avganistanu, navela je agencija.

Gutereš je kazao da je razgovarao sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, rekavši novinarima da je neophodno dogovoriti se o mehanizmima za ulazak novca u Avganistan.

MMF je blokirao pristup talibanima rezervama za hitne slučajeve u iznosu od oko 440 miliona dolara.

Veći deo imovine Avganistanske centralne banke vredne 10 milijardi dolara, takođe, se nalazi u inostranstvu i zamrznut je od dolaska talibana na vlast prošlog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a