RUSIJA JE U PRIPRAVNOSTI: Moskva o "prelivanju" sukoba iz Avganistana u Centralnu Aziju

Novosti online

10. 09. 2021. u 21:32

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je u ovom trenutku malo verovatno da će se kriza u Avganistanu "preliti" u susedne zemlje, ali da je Rusija u pripravnosti.

РУСИЈА ЈЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Москва о преливању сукоба из Авганистана у Централну Азију

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali/AP Photo/Rahmat Gul

- Čuli smo da oni nemaju nameru i da neće stvarati probleme susedima, između ostalog i zemljama Centralne Azije, kao i da nemaju planove da upadaju na njihovu teritoriju - rekao je Lavrov na forumu savremenog novinarstva "Čitava Rusija-2021".

On je naveo da će Rusija razmatrati pitanje priznanja talibanske vlasti u zavisnosti od njihovih postupaka.

- Mi smo primili k znanju i podržavamo izjave talibana da nemaju nikakve namere da uzurpiraju vlast i da žele da formiraju inkluzivnu vladu - izjavio je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na predlog Rusije da se nastavi rad u moskovskom formatu koji za sada nije realizovan.

- Mi na stolu držimo naš predlog da se nastavi rad u moskovskom formatu koji čini pet centralnoazijskih država: Iran, Pakistan, Kina, Indija, Rusija i SAD. Poluga za razvoj ovog formata su poslednjih godina tri države Rusija, Kina i SAD, kojima se priključio i Pakistan. Želeli smo da se i Iran priključi, kao i Indija - rekao je Lavrov.

On je pojasnio da je potrebno da se okupe sve zemlje za jednim stolom koje realno, a ne samo na papiru, utiču na situaciju u Avganistanu i na različite političke snage u toj zemlji.

Lavrov je dodao i da se trenutna situacija u Avganistanu ne može rešiti bez uključivanja svih etničkih grupa: Paštuna, Uzbeka, Hazarejaca i Tadžika.

- Sada svi govore o tome da sa talibanima treba sarađivati. Uključujući i one koji su odmah iselili svoje ambasade iz zemlje, što nije slučaj sa Rusijom. Sa talibanima će praktično svi morati da razgovaraju - izjavio je Lavrov.

On je u svom obraćanju naveo i da talibani za sada nisu dali povod za sumnju u njihove namere da se bore protiv teroristima Islamske države i "Al Kaide".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024