EVO ŠTA RUSIJA NUDI AMERICI: Povežite se sa ODKB u sistematskoj borbi protiv DAEŠ-a

Novosti onlajn

27. 08. 2021. u 17:35

SAD bi mogle da uspostave saradnju sa regionalnim silama, uključujući zemlje ODKB i pokret „Taliban“, kako bi sistemski uništile snage terorističke grupe DAEŠ (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i sve druge teroriste u Avganistanu, izjavio je je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

ЕВО ШТА РУСИЈА НУДИ АМЕРИЦИ: Повежите се са ОДКБ у систематској борби против ДАЕШ-а

Foto: printskrin JuTjub

Ruski senator je podsetio na naređenje američkog predsednika Džoa Bajdena vojnoj komandi SAD da napravi operativne planove za napad na rukovodstvo i objekte DAEŠ-a, koji je, prema poslednjim informacijama, bio uključen u brutalne terorističke napade na aerodromu u Kabulu.

-Vreme će pokazati u kojoj meri će ti planovi biti sprovedeni, a pre svega, u saradnji sa kojim snagama i državama. Kao i obično, razloge izjava vašingtonskih političara, uključujući i najviše zvaničnike, treba tražiti u unutarameričkom kontekstu, napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto: EPA

Lideri ODKB

Prema rečima Kosačeva, Bajden u ovoj situaciji ima dve mogućnosti.

- Prva je da se reaguje u tipično američkom maniru. Na primer, izvođenjem raketnih napada na neke teritorije koje će biti proglašene terorističkim bazama, ili, recimo, ubijanjem jednog od vođa terorista“, objasnio je senator.

Ali postoji i drugi način, kaže Kosačov. On predlaže američkom lideru da „uspostavi saradnju sa regionalnim silama, uključujući sa zemljama ODKB, a možda čak i talibanima, kako bi snage DAEŠ-a i svih drugih terorista u Avganistanu bile sistematski uništene“.

Foto AP

Kako je rekao, taj put je manje herojski, ne baš brz, ali efikasniji.

-Konjunktura, verovatno, diktira prvu opciju. Ali interesi Amerike i međunarodne zajednice – drugu opciju. Izbor je na lideru, zaključio je senator.

Podsetimo, u četvrtak je u području aerodroma u Kabulu odjeknula serija eksplozija, od kojih je jedna pored hotela „Baron“ gde su se okupili stranci, uključujući državljane SAD i Velike Britanije. Tu se razneo bombaš-samoubica. Nakon toga je eksplodirao i automobil-bomba. Nema podataka o trećem napadu.

Foto AP

Džozef Bajden

Talibani su odmah saopštili da ne znaju ko bi mogao da stoji iza napada. Međutim, mnogi mediji su optužili teroriste DAEŠ-a za seriju eksplozija. Nešto kasnije, teroristi su i preuzeli odgovornost za napad.

Kako je danas saopštio izvor u avganistanskom Ministarstvu zdravlja, više od 1.300 ljudi povređeno je u eksplozijama u Kabulu, poginulo je najmanje 60 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku