GORBAČOV O BEŽANIJI IZ KABULA: Bivši predsednik SSSR otkrio najveću američku grešku

Novosti online

17. 08. 2021. u 16:03

AMERIKA je trebalo ranije da prizna svoj neuspeh u Avganistanu, izjavio je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov u intervjuu Sputnjiku.

ГОРБАЧОВ О БЕЖАНИЈИ ИЗ КАБУЛА: Бивши председник СССР открио највећу америчку грешку

Foto: AP Photo/Rahmat Gul/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- To je od samog početka bio neuspešan poduhvat, mada ga je u prvoj fazi Rusija podržala. Kako i u mnogim sličnim projektima, u njegovoj osnovi je bilo preuveličavanje opasnosti i ne baš jasne geopolitičke namere. Tome treba dodati i nerealne pokušaje demokratizacije multiplemenskog društva - rekao je on.

Prema rečima Gorbačova, Amerika je trebalo ranije da prizna neuspeh, a sada je neophodno da se izvuku pouke i da se ne ponavljaju slične greške.

Mihail Gorbačov je bio inicijator povlačenja sovjetske vojske iz Avganistana, koje je završeno 15. februara 1989. godine.

Podsetimo, nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!