KINA TRAŽI OBJAŠNJENJE: Američki senator tvrdi da se na Tajvanu nalazi 30.000 američkih vojnika

Novosti onlajn

17. 08. 2021. u 14:49

JEDAN američki senator izjavio je da SAD imaju 30.000 vojnika stacioniranih na Tajvanu, što je izazvalo negodovanje kineskih medija i široku osudu drugih.

КИНА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ: Амерички сенатор тврди да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника

Foto Shutterstock

U tvitu u ranim jutarnjim satima, senator Sjedinjenih Država Džon Kornin podelio je detalje o broju američkih trupa stacioniranih u inostranstvu. Uzimajući u obzir da je u Avganistanu pre samo mesec-dva bilo samo 2.500 američkih vojnika, Kornin je pokušavao da dokaže da je malo američko prisustvo održalo stabilnost u ratom razorenoj zemlji. Ali iako su njegove tvrdnje o stabilnosti Avganistana bile sumnjive, pažnju je privukla još jedna tvrdnja iz istog tvita. U svom pregledu, senator GOP -a, koji je takođe član Izbornog odbora za obaveštajne poslove, rekao je da su američke trupe bile u Južnoj Koreji (28.000), Nemačkoj (35.486), Japanu (50.000), Africi (7.000), ali, što je još alarmantnije , tvrdio je da se na Tajvanu nalazi 30.000 američkih vojnika.

Korninovo navodno otkriće nije prošlo dobro u Kini, gde je Hu Ksijin, glavni urednik Global Times-a zatražio objašnjenje od američkih i tajvanskih vlasti.

- Ako je tačno da SAD imaju 30.000, ili manje od tog broja, vojnika stacioniranih na ostrvu Tajvan, kineske vojne snage će odmah pokrenuti rat za eliminaciju i proterivanje američkih vojnika - napisao je Hu podelivši sliku Korninovog tvita.

Međutim, tajvanska opoziciona stranka, Kuomintang (KMT), bila je među onima koji su uskočili da isprave američkog senatora, napominjući da su poslednje američke trupe napustile ostrvsku državu 3. maja 1979. godine. Drugi su bili manje zabrinuti zbog pretnje predstojećim ratom i umesto toga su se rugali američkom senatoru zbog njegove netačne tvrdnje.

Televizijski voditelj Mehdi Hasan rekao je na Tviteru da su ljudi "zataškavali" demokratu Rašidu Tlaib jer su pomešali "talibane" sa "mudžahedinima", ali šta je sa ovim senatorom GOP -a koji veruje da se na Tajvanu nalazi 30.000 američkih vojnika.

Spisateljica Šarlot Klajmer takođe je na Tvitteru objavila svoj šok, navodeći da na Tajvanu nema stacioniranih američkih trupa više od četiri decenije, ali je ovaj član član Odbora za obaveštajne poslove američkog Senata. „Takođe: Afrika nije zemlja“, dodala je ona.

Oglasili su se i politički komentatori.

- 30.000 vojnika na Tajvanu ... Bože! Čoveče, penzioniši se  - napisao je analitičar Robert E. Kelli, dok je Seth Masket upitao misli li Cornin na američku komandu odbrane Tajvana koja se raspala prije četiri decenije.

Drugi su takođe sugerisali da je Korinin proguglao američke trupe na Tajvanu, ali nisu proverili činjenice. Jedna osoba, koja je delila slike sa Gugl pretrage, rekla je senatoru da klikne na Vikipediju kako bi dobio celu priču. Američki pisac John Pavlovitz samo je napisao „Loši ste u ovome“.

Kornin je bio senator za Teksas od 2002. U ponedjeljak, dok je haos zahvatio Kabul, Kornin je održao govor u Centru za obuku Kamp Svift tvrdeći da je povlačenje trupa u Avganistanu bila velika greška predsjednika Joea Bidena. Tvrdio je da nema sumnje da će Al-Kaida, kao i ISIS i druge terorističke organizacije, iskoristiti događaje kao priliku da se ponovo uspostave.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)