OBRUČ OKO LUKAŠENKA: Još jedna beloruska atletičarka nezadovoljna režimom u Minsku hoće da zatraži azil

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 08. 2021. u 22:48

Po ugledu na Kristinu Timanovsku, belorusku atletičarku na trci od 200 metara, koja je posle skandala u Tokiju zatražila, i dobila, politički azil, krenula je još jedna beloruska spotrtiskinja u višeboju, Jana Maksimova (32).

ОБРУЧ ОКО ЛУКАШЕНКА: Још једна белоруска атлетичарка незадовољна режимом у Минску хоће да затражи азил

Jana Maksimova / Foto MK

Jana nije učestvovala na Olimpijadi u Tokiju, ali očigledno želi da iskoristi političku konjunkturu protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Maksimova hoće da ostane da živi u Nemačkoj gde se sada nalazi.

- Dugo sam razmišljala i odlučila da se ne vraćam u Belorusiju, jer se tamo može izgubiti ne samo sloboda nego i život. Ovde u Nemačkoj mogu da radim i borim se za slobodu svojih zemljaka, prijatelja i rodbine. Želim da nastavim svoju sportsku karijeru, htela bih da nastupim i na sledećoj Olimpijadi - kazala je Jana Maksimova, udata za Andreja Kravčenka, dobitnika srebrne medalje na Olimpijadi 2008. godine u desetoboju.

Da bi dokazala da je u Belorusiji bila hendikepirana, sada priča da nije imala lekara koji bi je savetovao kako da se oporavi i koje vitamine da uzima. Po njenom mišljenju, to je razlog što nije mogla da ispuni olimpijsku normu i nastupi u Tokiju.

Najveći uspeh Masksimove je bio srebrna medalja na šampionatu Evrope 2013. godine u dvoranama. U Londonu je bila 16, a u Tokio nije ni dospela.

U međuvremenu, Timanovska je poletela iz Tokija avionom u Beč odakle će se kasnije prebaciti u Poljsku. U Varšavi je za četvrtak planirana njena velika konferencija za novinare. Timanovska tvrdi da želi da promeni državljanstvo i nastupi na narednoj Olimpijadi.

ZELENSKI "DOSOLjAVA" IZ UKRAJINE

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je da se u njegovoj zemlji pojača zaštita političkih emigranata iz Belorusije, tvrdeći da im je potrebno "specijalno i pouzdano obezbeđenje". U kabinetu Zelenskog kažu da njihove službe imaju informaciju o potencijalnim opasnostima za više beloruskih aktivista. Povod za veći oprez je i pogibija rukovodioca Beloruskog doma u Ukrajini Vitalija Šišova, koji je pronađen obešen u jednom parku u Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a