SAMO DO 30 KILOMETARA NA SAT: Predloženo smanjenje brzine u gradovima u Nemačkoj

I.S.

27. 07. 2021. u 13:46

VLADA u Berlinu "izbacila" je u javnost ideju da se brzina vožnje u gradovima ograniči na 30 kilometara na sat! Trenutno je limit 50, a mnogi građani traže da se granica podigne, pa je nagoveštaj novog smanjenja brzine izazvao pravu buru reagovanja.

САМО ДО 30 КИЛОМЕТАРА НА САТ: Предложено смањење брзине у градовима у Немачкој

Foto: AP

Već decenijama se u Nemačkoj vode rasprave o ograničenju brzine na autoputevima, a brzina van naseljenog mesta, odavno je snižena na 80 kilometara na sat. Ljubitelji automobila, u tome vide ograničavanje slobode, piše Dojče vele, dodajući da se, do sada, ni jedna nemačka vlada nije usudila da zakone dodatno pooštri.

Španija, međutim, upravo uvodi ograničenje brzine u gradovima na 30 kilometara na sat. Koristeći i ovaj argument dva meseca uoči parlamentarnih izbora, i u Nemačkoj se ova tema nanovo pokreće. Novim ograničenjima brzine, do 2034. godine bi emisija štetnog ugljen-dioksida mogla da se smanji i do sto miliona tona, navodi se u saopštenju Saveza ekoloških udruženja i Sindikata policije najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije. Ankete čak pokazuju i da većina članova auto-moto kluba ADAC, najvećeg nemačkog udruženja vozača, više nije protiv novih ograničenja brzine. Taj cilj već je postao deo izbornih programa Socijaldemokrata, Levice i Zelenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a