"SVET JE OVO MORAO DA ZNA": Britanski naučnik tvrdi da je časopis "Lanset" krio važne podatke na samom početku pandemije

Novosti online

25. 07. 2021. u 23:40

BRITANSKI naučni časopis „Lanset“ imao je od početka širenja virusa korona ekskluzivan pristup naučnim radovima koji su potvrđivali prenošenje patogena sa čoveka na čoveka ali je časopis to krio, piše „Dejli mejl“ pozivajući se na knjigu britanskog naučnika DŽeremija Farara.

СВЕТ ЈЕ ОВО МОРАО ДА ЗНА: Британски научник тврди да је часопис Лансет крио важне податке на самом почетку пандемије

Foto: Tanjug

Farar je ukazao da su u Kini počeli da skreću pažnju na novi virus krajem 2019. godine kada su registrovani prvi slučajevi u Vuhanu. „Lanset“ je, očigledno, bio pod pritiskom kineskih vlasti koje nisu želele da se te informacije šire, tvrdi on.

Prema njegovim mišljenju, informacije koje su izdavačima bile poznate u trenutku izbijanja pandemije mogle su da zaustave porast broja zaraženih i da spasu živote milione života.

Ipak, „Lanset“ nije objavio prva istraživanja kineskih lekara u trenucima kada je „bila važna svaka sekunda“ i nije prihvatio savete vodećih epidemiologa.

Farar navodi na časopis nije obelodanio ni dokaze da virus mogu da šire i oni koji boluju od korone bez ikakvih simptoma.

- Svet je to morao odmah da sazna… Brzina je možda važnija od svega ostalog u vreme epidemija - navodi Farar.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)