STAV RUSIJE JASAN: Tenzije u Crnom moru veštački dižu igrači izvan tog regiona!

Novosti onlajn

25. 07. 2021. u 15:39

TENZIJE u Crnom moru se veštački podižu i to rade igrači izvan tog regiona, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ističući da će Moskva nastaviti pomno da prati primenu Konvencije iz Montrea.

СТАВ РУСИЈЕ ЈАСАН: Тензије у Црном мору вештачки дижу играчи изван тог региона!

Foto: EPA

U Ministarstvu ukazuju na posebnu ulogu Turske koja može da kontroliše prolazak ratnih brodova kroz zalive.

- Nastavićemo s pažnjom da pratimo situaciju u vezi s tim kako se u praksi primenjuju odredbe Konvencije, uključujući ograničenja ukupne maksimalne tonaže prilikom tranzita, kao i tonaže ratnih brodova država koje nisu deo crnomorskog regiona i vreme njihovog boravka u akvatoriji Crnog mora - naveli su u Ministarstvu povodom godišnjice potpisivanja Konvencije.

Moskva i Ankara imaju redovan dijalog a poslednji put o ovoj temi su u Antaliji 30. juna razgovarali ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, krajem juna turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je označio početak izgradnje kanala „Istanbul“, koji će prolaziti paralelno sa Bosforskim moreuzom. Kanal će povezati Crno i Mramorno more.

Iako je reč o jednom od najkrupnijih projekata u istoriji Turske on izaziva sporove kako zbog pitanja ekonomske svrsishodnosti, tako i zbog mogućih problema u vezi sa Konvencijom iz Montrea o statusu moreuza Bosfor i Dardaneli.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države.

Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)