OGLASILA SE GRETA NAKON KATAKLIZME U NEMAČKOJ: Osula paljbu po vlastima - "Ovo će postati sve češća pojava" (FOTO)

Novosti online

19. 07. 2021. u 14:10

MLADA aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg oglasila se na Fejsbuku povodom nedavnih poplava koje su pogodile zapadni deo Evrope, upozorivši kako ovo nije "novo normalno" te da ukoliko se ne budemo bavili problemom klimatskih promena, nećemo moći da zaustavimo klimatsku krizu.

ОГЛАСИЛА СЕ ГРЕТА НАКОН КАТАКЛИЗМЕ У НЕМАЧКОЈ: Осула паљбу по властима - Ово ће постати све чешћа појава (ФОТО)

Foto: Melissa Renwick/The Canadian Press via AP

- Smrtonosne vrućine, poplave, oluje, šumski požari, suše, propadanje useva... Ovo nije "novo normalno" - napisala je Greta.

Ona je upozorila kako se nalazimo na samom početku klimatske i ekološke opasnosti te kako će ekstremni vremenski događaji postati sve češća pojava.

- Nakon nedavnih katastrofalnih događaja, posebno u zapadnoj Evropi, čini se da svi govore o klimatskim vanrednim situacijama, i to s pravom. Ali čim se ove tragedije završe, najverovatnije ćemo to zaboraviti i nastaviti dalje kao pre - rekla je Tunberg.

Ona je dodala da, "ako krizu ne budemo stalno tretirali kao krizu i tako se njome bavili, nećemo moći da je zaustavimo".

Kritikovala je vlast i političare kazavši kako sada pokušavaju da se ponašaju odgovorno, "govoreći puno lepih reči".

- Čini se da svi zaboravljaju da su oni odgovorni za to što nas vode ka nekoliko stepeni toplijoj i destabilizovanoj planeti. Moje misli su sa svima pogođenim ovim događajima - zaključila je Tunberg.

Tunberg je podelila i nekoliko fotografija poplava u zapadnoj Evropi i šumskih požara.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PRVA DAMA FRANCUSKE U KRATKOJ SUKNJI: Duge suknje nose babe - rado pokazuje vitke noge u 70. godini