ODLAZAK VLADARA IZ SENKE: Šta planira ukrajinski ministar nakon ostavke?

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 12:50

MINISTAR unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, veoma uticajna ličnost u Ukrajini, napušta svoju dužnost – na molbu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

ОДЛАЗАК ВЛАДАРА ИЗ СЕНКЕ: Шта планира украјински министар након оставке?

Foto: Jutjub/Printskrin/ International Economic Forum "INNOVATIONS. INVESTMENTS. KHARKIV INITIATIVES!"

Ukrajinski političari i oligarsi nisu morali dugo nagađati ko će zameniti „čoveka iz senke“- predsednik je već predložio novog kandidata. Da li ostavka Avakova znači i kraj njegove karijere?

Dan pre podnošenja ostavke Avakov je objavio na Tviteru fotografiju sa otpravnikom poslova SAD u Ukrajini Džordžom Kentom.

Nije bilo nikakvih naznaka da ministar napušta svoju dužnost, o čemu je javnost obavestio sutradan na društvenim mrežama.

Vrhovna rada prihvatila je ostavku, a predsednik je već predložio novog kandidata na tu dužnost – narodnog poslanika Denisa Monastirskog. O mogućem nasledniku Avakova, pravniku po obrazovanju, ne zna se mnogo toga. Kada je ušao u Vrhovnu radu smatrali su ga štićenikom Avakova, ali njihovi stavovi su se uskoro razišli.

Konkurent Zelenskog

Glavna verzija ostavke Avakova je to da je predsednika Zelenskog naljutio sastanak ministra sa američkim otpravnikom poslova. Kent je stigao u Kijevi kako bi na vreme zamenio ambasadorku SAD u Ukrajini Kristinu Kvin koja će pomagati predsedniku SAD Džou Bajdenu da se pripremi za posetu Zelenskog krajem jula.

Avakov se sastao sa Amerikancem pre predsednika, kao da je želeo da pokaže ko je glavna figura na političkoj sceni.

Druga verzija ostavke je da je sam Kent zatražio ostavku ministra, jer je želeo da snizi uticaj oligarha na politiku. Avakov je u Americi bio poznat kao glavni lobista najvećih ukrajinskih biznismena. Stejt department smatra da on usporava antikorupcijske reforme Zelenskog.

Međutim, najpopularnije mišljenje je da je Avakov otišao kako bi se kandidovao na predsedničkim na izborima 2024. godine.

Ministar nikada nije skrivao svoje političke ambicije. Pre nekoliko godina ozbiljno je razmatrano da se on imenuje za premijera.

Ipak, moguće je da je Avakov umoran od odgovornosti i da želi miran život.
Ministar – bloger

Avakov je imenovan na dužnost ministra unutrašnjih poslova 2014. godine usled događaja na Majdanu. Petro Porošenko je time želeo da pokaže da je sa nasleđem Viktora Janukoviča koji je pokretao krivične postupke protiv Avakova – završeno.

Bez iskustva u radu sa bezbednosnim strukturama, novi ministar je uspeo da sprovede reformu policije. Tokom njegovog mandata formirana je patrolna služba, a Nacionalna garda je postala ozbiljna vojna jedinica. On je bio prvi među ukrajinskim političarima koji je počeo aktivno da koristi društvene mreže.

Pritom, ukrajinski novinari su pisali da ministar pokriva nelegalni biznis, promoviše interese oligarha Igora Kolomojskog, Rinata Ahmetova i Viktora Pinčuka.

Dolazak Zelenskog na vlast nije uticao na karijeru Avakova. Vremenom je postao posrednik između vlasti, poslovnih krugova i bezbednosnih snaga. Paralelno je uspostavljao veze sa novim ministrima koje je imenovao Zelenski i „gurao“ svoje ljude. Uticaj „sive eminencije“, kako su ga nezvanično zvali, stalno je rastao.

Šta nakon ostavke?

- Moguće da štab Zelenskog više nije video u njemu pouzdanog partnera, iako se donedavno činilo da ministra razmatraju kao pomoćnika u pripremi drugog predsedničkog mandata Zelenskog. Kancelarija predsednika je računala da će Avakov na sebe preuzeti borbu protiv oligarha - objašnjava ukrajinski analitičar Konstantin Skorkin.

On ne veruje da će se ovim završiti politička karijera Avakova.

Kao najverovatniji scenario on navodi imenovanje Avakova za gradonačelnika Harkova, „jer tamo nema ozbiljnih suparnika“.

Centar političke teže

- Pozitivno je to što je sprečio falsifikovanje izbora kada je planirano da Porošenko ponovo dođe na vlast, u čiji su drugi mandat verovali čak i u Rusiji. Avakov se usprotivio uvođenju ratnog stanja 2018, kada je Rusija zadržala ukrajinske mornare u Kerčkom moreuzu - objašnjava Kiril Kulikov, poslanik Vrhovne rade.

Međutim, prema njegovim rečima, odred „Azov“, partija „Nacionalni korpus“, ulični nacionalisti nisu se mogli pojaviti bez finansiranja.

- Procvat ovakvih organizacija označava rast kriminala i neuspeh rada Avakova - ističe Kulikov.

On ne veruje da će se Avakov kandidovati na predsedničkim izborima, jer je navikao da rešava pitanja iza kulisa. Pritom, on je siguran da će na svakoj dužnosti „siva eminencija“ ostati centar političke teže.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)