UKRAJINA NEZADOVOLJNA: Hvala Bajdenu i Merkelovoj, ali kako zaustaviti "Severni tok 2"?

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 11:45

PORTPAROL ukrajinskog lider Sergej Nikiforov se nakon sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel požalio jer nisu izneti konkretni predlozi za suprotstavljanje gasovodu „Severni tok 2“.

УКРАЈИНА НЕЗАДОВОЉНА: Хвала Бајдену и Меркеловој, али како зауставити Северни ток 2?

Foto EPA

Nikiforov je u saopštenju, objavljenom na sajtu kancelarije ukrajinskog lidera, zahvalio Bajdenu i Merkelovoj na podršci „teritorijalnog integriteta“ Ukrajine, kao i za izjavu da se ne sme dozvoliti da Rusija „iskoristi 'Severni tok 2' kao oružje“.

- Istina, nismo čuli ono najinteresantnije: kako će strane pokušati da to realizuju. Nismo čuli konkretne korake, koje traži predsednik Vladimir Zelenski - požalio se portparol.

Nikiforov je podsetio da su Bajden i Merkelova potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj obećavaju da će štititi „prava i dostojanstvo svih ljudi i da će se protiviti nepravdi i nejednakosti svuda gde se to dešava“.

Prema njegovim rečima, Zelenski se nada da će „najmoćnija zemlja na svetu i najmoćnija zemlja u Evropi ostati verni svojim deklaracijama, svojim obavezama i principima, te da ih neće zameniti nekim kratkoročnim komercijalnim interesima“.

Podsetimo, 15. jula je održan sastanak predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Anegle Merkel. Glavna tema razgovora bio je "Severni tok 2" i tranzit gasa preko Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna