ALARMANTAN IZVEŠTAJ NEZAVISNE DRŽAVNE KOMISIJE: Anticiganizam cveta kod Nemaca

I.S.

08. 07. 2021. u 12:29

U NEMAČKOJ postoji kontinuirana diskriminacija zajednice Roma i Sintija. To u svom izveštaju potvrđuje Nezavisna komisija za anticiganizam (UKA) koju je osnovala Vlada u Berlinu.

АЛАРМАНТАН ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ: Антициганизам цвета код Немаца

Foto: V. N.

Rezultati izveštaja se baziraju na tri velike i više manjih studija u kojima su analizirane potrebe, izazovi i zahtevi zajednice Roma i Sintija, kao i njihova samoorganizacija u Nemačkoj.

Vlada kancelarke Angele Merkel je, 2019. godine, od Nezavisne komisije za anticiganizam (UKA) zatražila da sastavi izveštaj o položaju Roma i Sintija u Nemačkoj. Izveštaj pod nazivom "Promena perspektive - nadoknađivanje pravde - participacija" pokazuje da se diskriminacija tih zajednica u Nemačkoj nastavlja, ali i to kako se anticiganizam može suzbiti, piše Dojče vele.

Šta UKA konkretno time misli, obašnjeno je već u predgovoru izveštaja: "Potrebna je temeljna promena perspektive u društvu koje prepoznaje relevantnost anticiganizma, koje kritički promišlja i teži prevazilaženju strukturnih i institucionalnih odnosa moći i nasilja." Neophodna je politika "nadoknađivanja pravde", kako bi se nadoknadila i nepravda počinjena nakon Drugog svetskog rata nad preživelima i njihovim potomcima.

Komisija preporučuje imenovanje poverenika za anticiganizam, uspostavljanje nezavisne savetodovane grupe, stvaranje stalne savezne komisije i sveobuhvatno priznavanje nacionalsocijalističkog genocida nad Sintima i Romima. Pored toga, trebalo bi da postoji i komisija koja će se baviti napravdom učinjenon nad Sintima i Romima u Saveznoj Republici Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi