ITALIJA U PANICI: Mutirani “delta” soj korona virusa potvrđen u 18 od 20 regiona!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

30. 06. 2021. u 18:00

SAMO dva dana od odluke da više ne moraju da se nose maske na otvorenom i prelaska Italije u tzv.belu zonu, sa malim brojem zaraženih od korone na 100.000 stanovnika, već stiže alarm zbog indijskog soja „Delta“ i već su nekli regioni u panici kojom će se brzinom širiti.

ИТАЛИЈА У ПАНИЦИ: Мутирани “делта” сој корона вируса потврђен у 18 од 20 региона!

Foto: AP

Od dvadeset regiona samo u dva nije pronađen mutirani soj koji širi paniku među stanovnicima. Virus se širi od osobe do osobe u samo nekoliko sekundi i u stanju je da „probije“ prvu dozu vakcine, pa se apeluje na stanovništvo da se obavezno primi druga doza.

Od Veneta do Kampanije, za sada najpogođenijeg regiona, gde je identifikovano 83 slučaja novog soja, 55 uočenih su starosti između 18 i 50 godina, a pogođeni su nevakcinisani, ili oni koji su primili samo prvu dozu vakcine. Posebno je alarmanto u Napulju gde je od 35 uzetih uzoraka 22 pozitivno, a kod 11 je potvrđen delta soj. I sve samo u jednom danu.

Guverner regiona Veneto Luka Zaja urgentno je naredio raspoređivanje kampera za testiranja i momentalno otkrivanje delta soja u Veneciji, gde su počeli da pristižu turisti, a već je zabeleženo nekoliko slučajeva. Predviđanja su toliko alarmantna da se pretpostavlja da će od avgusta ovaj soj virusa biti dominantan u Italiji i da može da “potpali” četvrti talas korone na jesen. Čuveni infektolog Mateo Baseti, primarijus iz bolnice „San Martino“ iz Đenove, insistira na pojačavanju kampanje vakcinisanja posebno kod mladih, jer jesen može doneti veoma bolna iskušenja za državu i zdrastveni sistem.

Foto: AP

Strah od virusa ostao je dominantan u svesti stanovnika na Apeninskom poluostrvu, većim delom kod osoba starijeg i srednjeg doba. To je veoma uočljivo ako se prošeta ulicama Rima. Iako više nije obavezno na otvorenom nošenje maski, većina ih ne skida sa lica.

I nije malo polemika uoči utakmice Velika Britanija-Ukrajina 3. jula u Rimu, gde zdrastvene vlasti i jedan deo naučnog establišmenta insistira na petodnevnom karantinu navijača (a već je kasno očigledno za takvu odluku), dok drugi deo smatra da će navijači biti kontrolisani na ulasku u Italiju, čitavim tokom boravka biće u nekoj vrsti izolacije gde budu smešteni, i da to neće prouzrokovati dodatnu nevolju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)