MAŠTATE O NEOBIČNOM PUTOVANJU? Priuštite kartu za obilazak svemira- evo o kojoj je cifri reč

Novosti onlajn

25. 06. 2021. u 12:14

"BLUE origin" DŽefa Bezosa dobio je konkurenciju pod nazivom "Space perspective", a u pitanju je luksuzni svemirski balon!

МАШТАТЕ О НЕОБИЧНОМ ПУТОВАЊУ? Приуштите карту за обилазак свемира- ево о којој је цифри реч

Ilustracija / Foto Depositphotos

Iako se suštinski radi o dve različite stvari, u odnosu na let raketom koji prodaje Bezos, "Space perspective" predstavlja relativno jeftinu ulaznicu koja vam omogućava da odletite u gornju Zemljinu atmosferu i obezbedite sebi pogled kakav je malo ko imao prilike da vidi.

Kompanija sa Floride je počela sa primanjem depozita za rezervacije, a prvi letovi se očekuju 2024. godine.

Putnici će se podići 30 kilometara do gornje atmosfere u ogromnoj kapsuli koju će podići veliki balon. Kapsula je napravljena tako da izdrži veliki pritisak, ali i da istovremeno omogući jedinstveni pogled od 360 stepeni za svoje putnike.

Kapsula balona će biti luksuzna, sa sedištima koja se mogu zavaliti, toaletima, barom sa posluženjem i BiFi konekcijom za sve live strimove kojima ćete moći da se hvalite svojim prijateljima.

Balon koji nosi ovu veliku svemirsku kapsulu je veličine fudbalskog terena kada se u potpunosti naduva, omogućavajući ovako daleke domete. Uostalom, kada smo mogli da prenosimo erupciju vulkana uživo, zbog čega bi svemirski turizam bio nešto nedostižno.

Naravno, ova velika svemirska panorama opremljena je i padobranima i sistemima za bezbedno spuštanje putnika na Zemlju, za slučaj da nešto krene po zlu.

Rezervacija jednog sedišta će vas koštati 1000 dolara, a ako želite da rezervišete celu kapsulu za osam ljudi to možete uraditi rezervacijom od 8000 dolara i tako obezbediti put u svemir sa svojim najmilijima.

Naravno, ovo je samo depozit, a celo ugođaj će vas koštati 125.000 dolara po putniku. Let traje šest sati i osmišljen je tako da nema prebrzu promenu gravitacije, pa ne zahteva da putnici prolaze specijalni trening ili nose odela poput astronauta. Naravno, iskustvo sa padobranom je poželjno.

U zvaničnoj izjavi Space perspective piše da je ovo idealna prilika za sve koji su želeli da se otisnu sa Zemlje, ali su smatrali put previše skupim ili previše opasnim. Ovo putovanje ima bezbedno i blago uzletanje, ništa nalik ispaljivanju van Zemljine atmosfere raketom.

Kompanija je takođe objavila da su početkom ovog meseca izveli test let bez putnika koje je prošao bez ikakvih problema, i da se spremaju za nove testove koji bi trebali da provere sve aspekte ovog leta, pre nego što se na njega ukrcaju putnici.

Iako se ne govori o tačnoj brojci, CEO kompanije je izjavio da je odziv bio neviđeno dobar.

"Space perspective" je privatno počela prodaju karata pre nekog vremena, kako bi se podiglo interesovanje za ceo projekat, što je rezultovalo brzom prodajom prvih nekoliko letova. Interesantno je da se veliki broj porodica prijavio za privatne letove, pa čak i parove koji planiraju da zaprose svoju lepšu polovinu, ili čak održe venčanje na 30 km od Zemlje, prenosi SMARTLIFE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)