OVO JE NAJNAPREDNIJI PVO SISTEM KINE: Nadograđen je uspešno testiran

Novosti onlajn

02. 06. 2021. u 18:23

KINESKO ratno vazduhoplovstvo testiralo je nadograđenu verziju svog najnaprednijeg protivvazduhoplovnog raketnog sistema na nepoznatom terenu.

ОВО ЈЕ НАЈНАПРЕДНИЈИ ПВО СИСТЕМ КИНЕ: Надограђен је успешно тестиран

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Test je, prema navodima kineskih medija, izveden uspešno.

Na kineskoj vojnoj vežbi u kojoj je učestvovao sistem HQ-9B, cilj je bio pokazati što sve taj sistem može, s obzirom na to da kineska vojska nastavlja punom parom sa svojim planovima za razvoj moderne vojske spremne za borbu u svakom trenutku.

“Želimo da naučimo kako da zaštitimo i održimo novi sistem naoružanja na neravnom terenu, kao i da ga bolje kamufliramo... i da isprobamo sve kako bismo ispunili zadatke”, rekao je za kineski CCTV komandant kineskog ratnog vazduhoplovstva Du Tao.

Tokom vežbe, protivvazduhoplovna jedinica kineske vojske našla se na nepoznatom terenu i čekala početak simulacije sukoba između crvene i plave vojske.

Koristeći HQ-9B sistem, protivvazdušna jedinica oborila je četiri drona s četiri projektila, odnosno stopostotnim uspehom, izvestio je CCTV.

Vežba je izvedena kao zajednička operacija više različitih vojnih jedinica, uključujući i jedinice protivvazduhoplovne raketne odbrane i jedinica za stratešku podršku opremljenih radarskim i elektronskim sistemom za rano upozorenje.

Kineske specijalne trupe igrale su ulogu plave vojske I koristile su sisteme za elektromagnetno ometanje kako bi zbunili delovanje HQ-9B raketnog sistema.

HQ-9B je novi kineski raketni protivvazduhoplovni sitem s vertikalnim načinom lansiranja srednjeg ili dugog dometa. Maksimalan domet raketa tog protivvazdušnog sistema iznosi 250 kilometara.

Taj jsistem je već bio raspoređen na kineska ostrvau Južnom kineskom moru 2016. godine, a u međuvremenu je njegova mornarička verzija HHQ-9B postavljena i na kineske nove raketne razarače Tip 052D.

Vojni stručnjak iz Pekinga, Žou Čenming rekao je ovom vežbom kineska vojska želi da pokaže svoju punu sposobnost delovanja, preneo je "Biznis insajder".

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije