RUSI GRADE ATOMSKE CENTRALE U KINI: Nastavak dobrih odnosa Moskve i Pekinga kroz zajednički rad na reaktorima

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

20. 05. 2021. u 06:23

PREDSEDNICI Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping dali su komandu preko video-veze da počnu radovi sedmog i osmog reaktora na Tjanvanskoj atomskoj centrali, kao i trećeg i četvrtrog reaktora na atomskoj centrali Sjudapu.

РУСИ ГРАДЕ АТОМСКЕ ЦЕНТРАЛЕ У КИНИ: Наставак добрих односа Москве и Пекинга кроз заједнички рад на реакторима

Foto: AP

Putin i Si ocenjuju da je gradnja atomskih elektrana dokaz odlične saradnje dveju susednih zemalja i da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou do sada. Sve je to posebno važno u trenutnoj situaciji kada američko rukovodstvo pokušava da raznim sankcijama "disciplinuje" Moskvu i Peking i tako zaustavi njihov razvoj.

- Rusko-kineska saradnja je deo strateškog partnerstva koje ima prijateljski i obostrano korisni karakter. Uskoro će Rusija i Kina obeležiti 20 godina Dogovora o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji - kazao je ruski lider. - Planira se da ti novi reaktori budu pušteni u rad 2026. i 2028. godine.

Putin je posebno istakao da moćni reaktori odgovaraju svim zahtevima bezbednosti, kao i ekološkim standardima. On je podsetio da je Tjanvanska atomska centrala napravljena u saradnji sa Rusijom i njeni reaktori koje je napravio "Rosatom" su u eksploataciji od 2007. godine. Osim na gradnji elektrana zajednički se pravi i eksperimentalni reaktor sa brzim neutronima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!